Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Oamenii de afaceri cer stabilitate viitorului Guvern și un ministru de Finanțe bine pregătit

grafic_economie.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Secretarul general al Asociației Oamenilor de Afaceri, Cristian Pîrvan afirmă la RFI că viitorul Guvern trebuie să ofere stabilitate mediului de afaceri. Cât despre viitorul ministru de Finanțe acesta ar trebui să îndeplinească mai multe calități: ”o capacitate intelectuală, pregătire și capacitatea de a fi recunoscut în propriul lui partid, astfel când spune ”Asta nu se poate, Majestate!”, lumea să asculte și să spună dacă ministrul de Finanțe spune că nu se poate sau că nu e bine așa, haideți să vedem ce alte soluții avem. Dacă avem miniștrii de Finanțe obedienți și bucuroși doar că ocupă funcția de Ministru de Finanțe pentru o scurtă perioadă de timp, nu avem o persoană care să ne poată duce către ceea ce dorim cu toții”.

Oamenii de afaceri cer viitorului Guvern să ofere stabilitate în domeniul fiscal și să anunțe din timp intențiile de modificare a legilor.

Secretarul general al Asociației Oamenilor de Afaceri, Cristian Pîrvan, atrage atenția la RFI că viitorul Executiv ar putea schimba din nou programul de guvernare, așa cum s-a întâmplat și la instalarea Cabinetului Tudose.

Este motivul pentru care oamenii de afaceri le reamintesc guvernanților că au nevoie de timp pentru a se putea adapta tuturor schimbărilor.

”Tot ceea ce stabiliți, dați-ne un timp pentru a ne adapta, nu mai reglementați de azi pe mâine”, a spus la RFI Cristian Pîrvan.

Întrebat dacă se așteaptă la surprize în noul program de guvernare, acesta a declarat că ”din păcate, da”. ”Din păcate, măsurile populiste de creștere nejustificată, execuția bugetară arată o creștere cu peste 20% a cheltuielilor cu personalul în sectorul administrativ fără nicio reformă, deci vis-a-vis de nevoia de bani a Guvernului ne putem aștepta să intervină și alte măsuri corective”, a mai spus Pîrvan.

Cât despre viitorul ministru de Finanțe, Cristian Pîrvan e de părere că acesta ar trebui să fie integru, profesionist și să fie recunoscut în partidul din care face parte.

”Nouă ne trebuie un ministru de Finanțe cu o capacitate intelectuală, pregătire și capacitatea de a fi recunoscut în propriul lui partid, astfel încât spune ”Asta nu se poate, Majestate!”, lumea să asculte și să spună dacă ministrul de Finanțe spune că nu se poate sau că nu e bine așa, haideți să vedem ce alte soluții avem. Dacă avem miniștrii de Finanțe obedienți și bucuroși doar că ocupă funcția de Ministru de Finanțe pentru o scurtă perioadă de timp, nu avem o persoană care să ne poată duce către ceea ce dorim cu toții”, a conchis Cristian Pîrvan.La rândul său, Dragoș Anastasiu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germane, afirmă la RFI că economia, susținută în mare parte de mediul de afaceri, poate fi afectată inclusiv atunci când există schimbări dese de Guverne.

”Mediul de afaceri este afectat atunci când există lipsă de predictibilitate și când avem schimbări dese, indiferent de numele premierului și partidul din care face parte. Afectează România în general, pentru că atentează la fundamentele obligatorii și care unul dintre ele se cheamă încredere”, spune Dragoș Anastasiu.

Cât despre viitorul ministru de Finanțe, Dragoș Anastasiu crede că acesta, dar și orice alt ministru ar trebui să aibă  ”experiență managerială în mediul privat”.

”Atâta timp cât tu nu înțelegi necesitățile celeilalte părți pentru care tu faci politici publice va fi foarte greu să le faci în așa fel încât ele să fie percepute pozitiv. (...) În zona MInisterului de Finanțe, dacă nu ai înțelegeri profunde despre macroeconomie și modul în care funcționează finanțele publice, cu siguranță nu vei putea să ai foarte mult succes”, a mai spus Dragoș Anastasiu.

Dragoș Anastasiu mai cere viitorului Executiv să-i consulte pe oamenii de afaceri atunci când vrea să modifice legislația fiscală și să fie transparent.