Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Programul de guvernare 3.0

Guvern.jpg

Priorități sau alocări discreționare? Pe ce se cheltuiesc banii publici
Priorități sau alocări discreționare? Pe ce se cheltuiesc banii publici
Sursa imaginii: 
site-ul Guvernului României

Încă un guvern, va însemna încă un program de guvernare. Un program reîncărcat, care, rămâne de văzut, în ce proporție va prelua măsurile din cel inițial. Gândind în felul acesta, contează mai puțin lucrurile care nu s-au făcut în primul an de guvernare, ci măsurile care vor fi aplicate anul acesta.

Dacă mai luăm în serios programul de guvernare inițial, ne putem aștepta la implementarea unor măsuri. Să începem cu surprizele din domeniul fiscal. Astfel, în programul de guvernare 1.0 se precizează că de la 1 ianuarie 2018 se va introduce în locul impozitului pe profit impozitarea pe cifra de afaceri pentru toate companiile, dar atenție, acest impozit se va aplica în două sau trei trepte. Trebuie remarcate două lucruri. Primul, că în acest moment, 80% din companiile românești, cele cu o cifră de afaceri de sub un milion de euro, plătesc impozit pe cifra de afaceri. Să vedem dacă rămâne așa și după ce ordonanța care include această prevedere va fi aprobată de Parlament. Al doilea aspect, este că tema a fost discutată intens anul trecut, s-a încercat impunerea măsurii, dar s-a renunțat. Nu există, însă, nicio garanție că subiectul înlocuirii impozitului pe profit cu impozitul pe cifra de afaceri nu va fi reluat sau chiar aplicat, anul acesta, peste noapte.

O altă temă fiscală ar putea fi aceea a introducerii impozitului pe venitul global pentru persoanele fizice și, separat, a declarației de patrimoniu. Nu se precizează clar cine și de ce ar trebui să își declare veniturile globale și patrimoniul, dar se specifică faptul că pentru a face viața ușoară contribuabililor, depunerea declarațiilor se va realiza electronic, prin sistemul informatic integrat al fiscului, sistem care, din păcate, la această oră, nu funcționează.

Totodată, impozitarea globală va fi însoțită de un sistem de deduceri. Metoda seamănă cu ideea de anul trecut a impozitării gospodăriei, diferența majoră fiind aceea că impozitarea venitului global ar urma să se aplice pentru fiecare persoană și nu la nivelul familiei. Este deci de urmărit dacă măsura impozitării globale și declarării patrimoniului va mai rămâne în viitorul program de guvernare.

Desigur, există și multe restanțe de program rămase de anul trecut și este posibil să se încerce recuperarea lor. Dintre ele, există multe măsuri care ar putea să aibă impact în economie. De exemplu, ar fi trebuit să fie deja înființată o bancă de dezvoltare și investiții și să fie creată o “listă neagră” a companiilor care lucrează cu bani publici și care nu respectă prețul inițial, termenele sau nu livrează produsul achiziționat.

Programul de guvernare abundă în măsuri care se referă la întărirea managementului profesionist la companiile cu capital de stat, dar toate deciziile luate anul trecut în acest domeniu, au fost exact în sens contrar. Prin decizii și chiar prin norme legale, guvernanța corporativă a fost practic desființată.

Există, de asemenea, în programul de guvernare un așa-numit “plan de raționalizare a cheltuielilor publice”. Un plan care se referă la acordarea condiționată a subvențiilor către companiile de stat, la informatizarea administrației, la prioritizarea investițiilor publice sau la achizițiile centralizate de medicamente și materiale sanitare. Numai că, anul trecut, guvernele nu au scos niciun cuvânt despre eficientizarea administrației, despre raționalizarea cheltuielilor publice sau despre economii bugetare. Abia la sfârșitul anului trecut, fostul premier Tudose aruncase câteva idei în acest sens, dar va fi interesant de urmărit cum va aborda viitorul guvern această temă.

În final, merită remarcată poate cea mai mare discrepanță dintre vorbele din program și fapte. Una din măsuri face referire la depolitizarea administrației de la nivel de subsecretar în jos și organizarea de concursuri pentru posturile de management în instituții publice pe baza de proiecte care să fie ușor de urmărit dacă au fost puse în aplicare. Prea multe comentarii nu mai sunt de făcut, ci doar de văzut dacă programul de guvernare reîncărcat va fi legat de realitate.