Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Consultant fiscal despre aministia fiscală pentru dezvoltatorii imobiliari persoane fizice: Profită cei care au fost incorecți intenționat

imobiliare.jpg

Legea Romexpo trece de Senat. Urmează votul din Cameră
Legea Romexpo trece de Senat. Urmează votul din Cameră
Sursa imaginii: 
pixabay.com

O corectare a unor erori prin amnistie fiscală permite celor care în mod intenționat au fost incorecți să profite de rezultatele incorectitudinii lor. Iată cum comentează la RFI consultantul fiscal Dan Schwartz decizia Parlamentului de a amnistia fiscal dezvoltatorii imobiliari persoane fizice.

Dan Schwartz spune că acești dezvoltatori imobiliari aveau obligația de a se înregistra ca persoane fizice autorizate și de a plăti impozitul în consecință. Situația acestora putea fi rezolvată de la caz la caz de către ANAF și nu prin amnistie fiscală, explică el:

D.S: Personal nu sunt un adept al amnistiilor fiscale pentru că ele întotdeauna pun în poziție de inferioritate pe acei plătitori de impozite și taxe care și-au respectat îndatoririle fiscale.

Dacă însă există un motiv serios pentru o astfel de amnistie, în sensul unei erori sau în sensul unor ambiguități legale flagrante s-ar mai putea justifica. Insist, personal nu sunt pentru astfel de rezolvări.

Amnistiile mai au o problemă: ele pur și simplu iartă pe toată lumea de datorii.

În felul acesta sunt puși pe același plan și cei care au greșit pur și simplu și cei care în mod intenționat nu și-au plătit impozitele și taxele fără să se mai poată face o distincție între ei. Punându-i pe același plan, din nou, din punct de vedere al conformării voluntare, de care atât ANAF cât și noi contribuabilii avem nevoie, o amnistie va fi mereu o problemă.

Rep: Inițatorul, Bogdan Huțucă, spunea că se impunea o astfel de inițiativă legislative. Din ce știți dumneavoastră, se impunea?

D.S: După părerea mea, este discutabil. Am văzut despre ce impozite și contribuții sociale este vorba. Aceste impozite și contribuții sociale au fost stabilite de ANAF pentru persoanele fizice care au desfășurat practic activitatea economică în zona imobiliară, deci au construit și au vândut un număr semnificativ de imobile fără a fi înregistrați nici ca societate comercială (fără să fondeze o societate comercială) și nici ca persoană fiziă autorizată să desfășoare această activitate.

În aceste condiții, aceste persoane au vândut mai multe imobile și au plătit impozitul pe venit, ca o persoană fizică obișnuită care-și vinde un imobil din patrimoniu personal, și nu impozitul pe profit, așa cum ar trebui să plătească un dezvoltator imobiliar care construiește și vinde imobile cu titlul de activitate economică permanentă sau cel puțin temporară.

Unii dintre acești dezvoltatori nu au plătit nici TVA pe considerentul că nu desfășoară activitate comercială. La vremea aceea încă nu existau reglementări foarte precise în ceea ce privește numărul de imobile înstrăinate de la care fiscul consideră că o persoană fizică desfășoară activitate economică. Diferența este semnificativă pentru că acest impozit se plătea în cotă, dacă-mi aduc bine aminte, între 1și 3 la sută din venituri, pe cînd impozitul pe profit era 16 la sută din profit. Fiecare astfel de contribuabil ar fi trebuit să-și rezolve problema în mod individual cu ANAF.

Insist asupra faptului că aceste persoane care au desfășurat activitatea economică ar fi avut obligația de a se înregistra ca persoană fizică autorizată. În felul acesta ANAF ar fi avut cunoștiință despre statutul lor profesional și le-ar fi stabilit impozite și taxe în mod orespunzător.

Acești dezvoltatori nu au făcut acest lucru. Și, atrag atenția din nou – nu toți acești dezvoltatori nu s-au înregistrat.

Cei care s-au înregistrat au desfășurat activitate economică, au plătit impozit pe profit, nu au avut nicio problemă cu ANAF și n-au avut niciun fel de pretenție. Cei care nu s-au înregistrat, au plătit impozitul pe venitul persoanelor fizice, după care atunci când ANAF a început să verifice declarațiile acestor persoane și a început să le stabilească impozite și taxe suplimentare pe bază de decizii de impunere, normal că au intrat în conflict deschis cu ANAF. Pentru aceste persoane această amnistie folosește în momentul de față.

Rep: Pe de altă parte, inițatorul susținea că ANAF nu și-a făcut treaba și de aceea a venit cu această amnistie. Stă în picioare argumentul?

D.S: Este discutabil dacă ANAF nu și-a făcut treaba. Din punctul meu de vedere, dacă dezvoltatorii imobiliari persoane fizice s-ar fi înregistrat ca persoane fizice autorizate la Registrul Comerțului și la autoritățile fiscale atunci ANAF, normal, și-ar fi făcut treaba calculându-le, stabilindu-le  datoriile fiscal în mod corespunzător. Neînregistrându-se, ANAF a ajuns să le stabilească impozite și contribuții sociale suplimentare pe măsură ce a început să identifice astfel de persoane.

Au fost situații diferite, de la o persoană la alta. ANAF cu siguranță a dat soluții diferite sau s-ar putea să fi dat și o soluție generalizatoare … Dacă s-a întâmplat așa, s-au creat erori care ar trebui corectate. Dar, după părerea mea, nu printr-o amnistie fiscală.

O corectare prin amnistie fiscală permite celor care intenționat au fost incorecți să profite de rezultatele incorectitudinii lor.

…………...............

Controversatul act normativ a intrat în vigoare joia trecută. Proiectul, inițiat de PNL, a fost adoptat de Parlament cu o largă majoritate.

Legea dispune amnistia asupra tranzacțiilor efectuate până la data de 30 iunie 2017.