Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cu ce date bugetare pleacă la drum guvernul Dăncilă

guvern_dancila.jpg

Cabinetul Viorica Dăncilă
Sursa imaginii: 
site-ul Guvernului României

Pentru că un nou guvern este la început de drum, merită să vedem de unde pleacă acest Executiv, din punctul de vedere al datelor bugetare. Iar oglinda cea mai fidelă este bugetul pe anul 2017. Deficitul bugetar a ajuns la limita a 3% din produsul intern brut, până la 2,88% din PIB. În termeni procentuali, cifra poate să nu îngrijoreze, la prima vedere. Adică, se poate aduce argumentul că România se află sub nivelul impus de tratatele europene. Este o abordare înșelătoare, pentru că, în ultimii ani, România a dus o politică de erodare a echilibrului bugetar. Adică, a făcut două lucruri în același timp: a crescut salariile și pensiile și a scăzut taxe și impozite. De aceea, anul acesta nu mai există spațiu de manevră, fapt care se vede și din temperarea măsurilor fiscale populare.

Dar bugetul pe anul trecut ne indică o serie de lucruri îngrijorătoare din punctul de vedere al deficitului bugetar. În termeni nominali, deficitul a ajuns la 24 miliarde lei, cu 6 miliarde lei mai mult decât în anul precedent. Mai interesant este că, în materie de deficit, numai în luna decembrie s-a realizat mai mult decât în primele 11 luni ale anului.

Concret, deficitul bugetar în decembrie 2017 a fost de 14 miliarde lei, în timp ce pe primele 11 luni a fost de numai 10 miliarde lei. Este o ciudățenie a economiei românești. O explicație o putem găsi în datele privind alocarea banilor către administrațiile locale. De exemplu, în ultima lună a anului trecut au crescut semnificativ transferurile către administrațiile locale. Este în continuare de neînțeles motivul pentru care primăriile își decontează abia în ultima lună a anului investițiile realizate. Este o situație care durează de ani de zile, dar care ar trebui schimbată de noul Executiv.

La începutul anului trecut, abia instalată la guvernare, coaliția a aruncat “o petardă”. Responsabilii politici declarau atunci că fostul guvern a lăsat o “gaură bugetară” de 10 miliarde lei. Foarte curând, însă, s-a înțeles că nu este vorba de o dispariție a banilor, așa cum se sugera prin limbajul folosit, ci despre diferența dintre veniturile bugetare prognozate și cele efectiv realizate. Iată că datele bugetare ale anului 2017 ne dau posibilitate de a vedea care este “gaura bugetară” lăsată de guvernele de anul trecut. Este vorba despre aproximativ 3 miliarde lei, adică diferența dintre veniturile bugetare prognozate și cele încasate efectiv.

Îndrăznesc să spun că veniturile bugetare au avut un procentaj de creștere, față de anul precedent, mai mare decât așteptările. Adică, un avans de 12,5% față de anul 2016.

Numai că această creștere trebuie analizată. Ea provine din două surse: din creșterea contribuțiilor de asigurări sociale cu 17% și din așa-numitele venituri nefiscale cu 21%. De fapt, creșterea veniturilor bugetare s-a bazat pe două măsuri: creșterea salariilor a avut ca efect încasări mai mari din contribuții și, în al doilea rând, datorită dividendelor încasate de două ori într-un an de la companiile cu capital de stat. Dar acest lucru nu va mai fi posibil anul acesta. În mod sigur, cheltuielile cu salariile bugetare nu vor mai putea crește cu 22%, așa cum s-a întâmplat anul trecut. La fel, companiile de stat nu vor mai avea de unde să plătească dividende excepționale. Și atunci, nivelul veniturilor bugetare ar putea avea de suferit.

Pentru că anul trecut, în mod paradoxal, în ciuda creșterii economice record, unii indicatori bugetari sunt dezamăgitori. Adică, este surprinzător că încasările din impozitul pe profit au scăzut cu 4,6% față de anul precedent. Că încasările din accize au scăzut cu 1,3%. Că veniturile din TVA au urcat numai cu 3,6%, în condițiile unei creșteri procentuale duble a consumului. Cifrele bugetare pe anul trecut par puțin importante. Ne putem ascunde în spatele creșterii economice. Dar bugetul de anul trecut ne arată că undeva, în straturile profunde, economia nu funcționează cum cred cei din Guvern.