Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Liniștea de după furtuna bursieră

ce_urmeaza.jpg

Furtuna de pe piața bursieră s-a mai liniștit. Pentru moment. Avertismentul rămâne, iar Banca Națională are astăzi o decizie dificilă de luat: crește sau nu dobânda-cheie.
Image source: 
pixabay.com

Ieri, bursa americană a avut raliuri care au derutat complet investitorii. Raliuri, adică creșteri ale acțiunilor după scăderile bruște din zilele precedente. Oricum, însă, indicii bursieri atașați au scăzut până la anihilarea pe câteva luni a creșterilor de valoare. Și la Bursa de la București principalele acțiuni erau marcate în culoarea roșie, adică în scădere.

Marea întrebare este: de ce scad bursele? În acest moment, răspunsul este: ne aflăm în fața unei reașezări a capitalurilor internaționale. Adică, a banilor. Cea mai bună dovadă în acest sens este că toți indicii bursieri erau înainte de vineri, 2 februarie a.c., la valori de două ori mai mari decât în anul 2008. Cu alte cuvinte, acțiunile marilor companii, care formează indicii bursieri, aveau valori de două ori mai mari decât înainte de criză.

Analiștii au avertizat de câteva luni că indicii bursieri sunt prea sus și că o corecție este inevitabilă. Și, iată, corecția a venit. În trei zile, au ieșit o parte din banii de pe burse, câteva mii de miliarde, care se indreaptă către alte oportunităti de investiții. Banii sunt atrași de creșterea dobânzilor, iar semnalul a fost dat. Așteptările inflaționiste ale economiei americane nasc așteptări de creștere a dobânzilor la dolari. Un motiv suficient pentru ca o parte din banii de pe burse să se îndrepte către economiile în care cresc dobânzile. Aceasta este reașezarea banilor care naște, în aceste momente, corecții pe bursele din întreaga lume.

Va fi foarte interesant de văzut ce decizie va lua astăzi Banca Națională, în ședința de politică monetară. Va crește sau nu dobânda? Grea misiune, pentru că există argumente suficiențe și pentru, și împotriva creșterii din nou, acesta, a dobânzii de referință.

Întrebarea este: ce va urma pe piețele internaționale? Se vor opri corecțiile sau vor naște o criză? Răspunsul este dificil de dat. Cel mai simplu acum, ca și în ultimii ani, este să fii unul dintre “profeții crizei”. Adevărul este că economiile importante ale lumii (dezvoltate și emergente) sunt în creștere. La începutul anului, toate instituțiile financiare internaționale exultau și contemplau prognozele de creștere economică sincronă a economiilor din lume.

Deci, fundamentele economiei nu justifică intrarea în criză. Cu un amendament: încă de anul trecut, există analiști care atrag atenția că un ciclu de creștere, de șase-șapte ani, este pe cale să se încheie și el va fi urmat, inevitabil, de recesiune. Nu de criză, ci de scăderi ale economiei.

Pe de altă parte, scăderile de la burse se pot transfera și către alte piețe. De exemplu, pe piața imobiliară americană, aflată și ea la un nivel record fată de anul 2008. În plus, creșterea dobânzilor, proces care a început deja în Statele Unite, poate să deterioreze indicatorii pieței imobiliare și să pună presiune asupra băncilor în ceea ce privește nivelul creditelor neperformante.

Valul poate ajunge la consumator, care poate începe să își piardă încrederea în piețe. Dacă își amână consumul, criza este deja demarată. În acest stadiu, toți indicatorii buni ai economiilor mondiale pălesc în fața celor nefavorabili. Și sunt destui. Piețele, adică investitorii își vor aduce aminte de toate problemele din economie: datoriile publice sunt în continuare mari, deficitele bugetare sunt la un nivel ridicat, iar nevoia de finanțare crește și este la costuri mari. Acesta este, pe scurt, drumul care transformă un model de succes economic, în criză. Un drum care poate dura câteva săptămâni sau câteva luni.

Un drum, care, însă, se poate opri chiar din start. Cum? Urmând sfatul analiștilor care spun că acum este un moment bun pentru a cumpăra acțiuni. De încrederea publicului larg și a investitorilor pe Burse depinde evoluția piețelor în următoarele zile și săptămâni și depinde drumul pe care o va lua economia.

Cert este că România, la fel ca în anul 2008, este preocupată astăzi de cu totul altceva decât piețele internaționale.  În România, toată lumea nu vorbește decât de creșterea salariilor și pensiilor. La fel ca atunci când criza financiară bătea la ușa noastră.