Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Guvernul corectează Revoluția Fiscală cu o OUG posibil neconstituțională

Guvernul a adoptat ordonanța de urgență care corectează Codul Fiscal, pentru a proteja patru categorii de angajați: din sectoarele IT şi cercetare-dezvoltare, persoanele cu handicap şi zilierii. Sunt vizați și cei care lucrează part-time: aceștia vor plăti contribuţii sociale ca şi până acum, proporţional cu salariul pe care îl câştigă, urmând ca angajatorul să suporte diferenţa până la nivelul salariului minim.  În cazul IT-ului și pentru angajații cu dizabilități, statul va prelua o parte din contribuțiilede asigurări de sănătate. 

 

Ordonanța a primit aviz favorabil de la Consiliul Economic și Social și aviz pozitiv, dar cu rezerve, de la Ministerul Justiției. Cei din urmă  au avertizat însă că intervenția guvernului ar putea fi neconstituțională. 

Stabilirea în sarcina angajatorilor a obligației de a suporta o parte din sarcina fiscală datorată conform legii de către anumite categorii de angajați ar putea contraveni principiului justei așezări a sarcinilor fiscale stipulat în Constituție – consideră Ministerul Justiției. 

Ordonanța e discriminatorie și demonstrează haosul din sistem, analizează, la RFI, Cristian Păun, professor de economie la ASE: