Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


BNR revizuiește în creștere inflația. Ionuț Dumitru: Politica fiscală expansionistă, cel mai mare risc

Banca Naţională a majorat prognoza de inflaţie, de la 3,2% la 3,5% pentru sfârşitul anului. A fost o nouă ocazie pentru ca guvernatorul BNR să atragă atenția asupra riscurilor macroeconomice pe care le aduce puseul inflaționist. Vor fi creșteri de prețuri, în special la alimente și combustibili și presiuni suplimentare, date de politica fiscală a actualei guvernări și de tensiunile din piața muncii, a transmis Mugur Isărescu. 

Consumul a crescut peste orice așteptări și acest lucru nu a putut fi prevăzut, explică, la RFI, Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal. Acum, Banca Centrală nu face altceva decât să contracareze lipsa de fermitate a politicii fiscal-bugetare.  Context în care guvernul trebuie să renunțe la stimuli inutili, atrage atenția Ionuț Dumitru: 

S-au suprapus și alți factori, peste ceea ce era normal să se întâmple. Toată lumea se aștepta ca având un exces de cerere, el să se materializeze mai devreme sau mai târziu și într-o inflație mai mare. Dar nimeni nu și-a imaginat că excesul de cerere poate fi atât de mare, consumul să crească atât de mult. (…) Acești stimuli fiscal bugetari inutili, repet, inutili, pe care noi i-am făcut…Ne va costa. Am stimulat prea mult consumul (…)