Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cine se teme de inflație

Inflația anuală a ajuns în luna ianuarie la 4,3%

Inflația anuală a ajuns în luna ianuarie la 4,3%
Inflația anuală a ajuns în luna ianuarie la 4,3%
Sursa imaginii: 
RFI România

Inflația anuală a ajuns în luna ianuarie la 4,3%. Este mult, dacă ne gândim că, la jumătatea anului trecut, rata inflației naviga în jurul valorii de zero la sută. În numai șapte luni prețurile au crescut atât de repede și de mult încât ajung să fie resimțite de consumatori.

Desigur, prima întrebare care îți vine în minte este: de unde vine creșterea prețurilor? Răspunsul îl găsim ușor în statistică: prețurile mărfurilor alimentare au crescut la legume, fructe, dublate de unt și ouă. Explicațiile sunt diferite, în sensul că în ceea ce privește legumele și fructele putem vorbi despre o sensibilitate a industriei românești de profil, iar ouăle și untul au fost victimele unei conjuncturi europene.
 
În ceea ce privește, mărfurile nealimentare creșterile au venit de la carburanți, energie electrică și gaze naturale. Prețul carburanților a fost influențat de evoluțiile de pe piețele internaționale, acolo unde cotația țițeiului a crescut. Prețul gazelor naturale cunoaște un proces de liberalizare pentru populație, iar piața energiei electrice a înregistrat, anul trecut, două fluctuații majore, în sensul creșterii tarifului, care nici până acum nu au avut o explicație logică. Să mai adăugăm și serviciile de transport aerian, care au cunoscut anul trecut o cifră record de creștere a tarifelor.

Dacă privim numai luna ianuarie vom observa că, din punctul de vedere al prețurilor, este una tipic de iarnă. Adică, avem o creștere a prețurilor fructelor și legumelor (proaspete și în conserve), între 2 % și 3%, la fel și energia electrică, energia termică, gazele naturale și combustibilii.

Se poate spune că este o evoluție normală, dat fiind că este o lună de iarnă. Este doar parțial adevărat, în sensul că prețurile cu crescut mult în comparație, de exemplu, cu anul trecut, când și atunci era iarnă.

Creșterea prețurilor nu ar trebui să ne surprindă. Am fost avertizați de toată lumea care urmărește fenomenul, oficiali de la Banca Națională, analiști financiari sau chiar reprezentanți ai industriei. Până la vară, vom vorbi în continuare despre creșterea prețurilor și nu doar vom vorbi, ci le vom simți în portofel.

Cotidianul german “Handelsblatt” a publicat recent un articol intitulat “'Cât de frică să ne fie de inflație” în care analizează revenirea creșterii prețurilor pe plan mondial. Economiștii germani, și numai ei, au avertizat, în ultimii ani, că politicile prea relaxate ale băncilor centrale, care au practicat timp de mulți ani metoda “aruncării banilor din elicopter”, vor duce la apariția inflației. Dar nu doar atât, ci și la supraîncălzirea economiilor și la corecții pe piețele de capital. Ba chiar se poate spune că inflația a întârziat destul de mult. Acum, însă, trăim momentul revenirii inflației cu toate consecințele de rigoare. Adică, creșteri de dobânzi și reașezarea piețelor. De altfel, așteptările inflaționiste sunt considerate a fi una din cauzele căderii burselor și volatilității piețelor, din ultima perioadă.

Dar, economiștii germani cred că nu ar trebui ca lucrurile să treacă dintr-o extremă în cealaltă. Adică, inflația să ne sperie atât de tare, în calitate de consumatori, încât să înlocuim entuziasmul consumului cu frica de a cheltui. De fapt, toată lumea aștepta inflația, bancherii centrali, investitorii pe piețele financiare și analiștii. Dar, acum când inflația a revenit, toată lumea are o strângere de inimă.

Desigur, aceste principii, vizibile la nivelul economiei globale, sunt valabile și pentru economia românească. Dar principiile nu îi încălzesc pe consumatori, obligați să plătească mai mult pe cumpărăturile pe care le fac, să suporte creșterea dobânzilor și a cursului de schimb. Ceea ce trebuie să înțeleagă consumatorii români este că, dincolo de fenomenul economic, prețurile au crescut și din cauza deciziilor pe care le-au luat, anul trecut, guvernele României.