Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Transgaz descoperă expansiunea corporatistă: licitează (în consorțiu) pentru transportatorul de gaze din Grecia

gazz.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Transgaz se pregătește (alături de un consorțiu din care mai fac parte Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și o companie spaniolă) să liciteze pentru pachetul majoritar de acțiuni de la transportatorul de gaze din Grecia. Este o tentativă de expansiune în Europa a unei companii românești de stat – o încercare atipică pentru modelul de afaceri de până acum.

Este o strategie de expansiune corportistă, pe care mai toate companiile energetice o adoptă și spre care Românie se uită cu întârziere explică, la RFI, Ionuț Purica, expert în domeniu:

“(…) Dau exemplu CEZ, din Cehia. Se gândesc cum să facă să se ducă și să cumpere acțiuni, să facă activitate corporatistă pe terțe piețe. Nu neaparat în România. În Uniunea Europeană, în fara ei. Unde se nimerește să facă o afacere bună. (…)

Dacă e o tranzacție bună, se găsesc bani, nu e o problemă. Mergând pe scenariul că ceea ce cumpără ei are performanță bună, însemană că Transgaz va repatria partea lui din profitul pe care îl face consorțiul în Grecia.”