Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Scrisoarea lui Buffett către lumea economică

warren_buffett.jpg

Tradiționala scrisoare a lui Warren Buffett către acționarii la compania pe care o conduce este o lecție de gândire economică.
Sursa imaginii: 
Wikipedia

Sâmbăta trecută, a fost transmisă și publicată, de acum, tradiționala scrisoare a lui Warren Buffett către acționarii companiei pe care o conduce, fondul de investiții Berkshire. Buffett, în vârstă de 87 de ani, a fost numit “oracolul din Omaha', acolo unde se află sediul central al companiei, și este unul din “guru” economiei mondiale. Anul acesta, scrisoarea este mai scurtă, un analist notând că are numai 8.000 de cuvinte față de 14.000, cât a cuprins anul trecut.

Scrisoarea lui Buffett are o mare calitate: este scrisă în cel mai pur stil clasic american. Adică, simplu și concis atunci când este cazul, oferind cifrele mari ale afacerii, cuprinde sfaturi pentru investitori, oferă detalii suprinzătoare, este condimentată cu poezie și umor și, desigur, la final nu se sfiește să vândă ceva. Cum spuneam, în stil american.

De la început, scrisoarea arată că veniturile pe anul trecut ale fondului de investiții Berkshire au fost de 65 miliarde dolari, dar se spune clar că numai 36 miliarde dolari provin ca urmare a operațiunilor realizate de companie. Restul de 29 miliarde dolari sunt “'un cadou” al schimbării legislației fiscale în Statele Unite, respectiv reducerea ratei de impozitare a companiilor de la 35% la 21%. În paranteză fie spus, Bill Gates, un prieten al lui Warren Buffett, a declarat că ar trebui să plătească taxe mai mari și că acestea sunt prea mici pentru cei cu venituri mari.
 
Dar scrisoarea lui Buffett arată că firma a pierdut din investițiile în companiile de asigurări din cauza despăgubirilor pe care aceste companii le-au plătit ca urmare a celor trei uragane înregistrate anul trecut în Texas, Florida și Porto Rico. Pierderile Berkshire ajung la 2 miliarde dolari, dar ele ar putea să crească.

Însă pierderile înregistrate pe linia de business de asigurări sunt compensate de profiturile aduse de companiile din domeniul energiei și de transport. De asemenea, plasamentele în companii cotate la Bursă sunt profitabile. Aceste investiții au făcut ca firma administrată de Warren Buffett să fi avut la sfârșitul anului trecut o lichiditate totală de 160 miliarde dolari. Să notăm că aceasta înseamnă aproximativ 75% din PIB-ul României. Cele mai valoroase 15 participații la companii cotate sunt înscrise în scrisoarea lui Buffett. Dintre ele se pot remarca deținerile de acțiuni la Apple, Bank of America, Wells Fargo și American Express care însemnau la sfârșitul anului trecut o valoare cuprinsă între 15 și 28 miliarde dolari pentru fiecare companie.
 
În scrisoare nu se ascunde faptul că având mult cash, Berkshire va face anul acesta una sau mai multe tranzacții uriașe. “Zambetele noastre vor fi mai largi atunci când vom direcționa fondurile în exces către active mai productive”, scrie Warren Buffett. Adică, vor cumpăra ceea ce se numește în jargon de piață “un elefant”. Cu precizarea pe care o face Buffett că anul trecut companiile pe care le-a avut în vizor au fost prea scumpe.

Una peste alta, propunerea conducerii fondului Berkshire este de a plăți în contul anului trecut dividende în valoare de 3,7 miliarde dolari. Dar pentru a se întâmpla acest lucru, la începutul lunii mai, Buffett îi invită pe acționari la Omaha, “leagănul capitalismului”, după cum spune el, la întâlnirea anuală. Anul trecut, au venit aprozimativ 40.000 de persoane, iar evenimentele au fost transmise și pe Internet, acolo unde au fost urmărite de aproximativ trei milioane de utilizatori. Întâlnirea anuală este însă folosită ca un element de marketing și descrisă ca atare în scrisoarea lui Warren Buffett către acționari. Acesta le oferă sfaturi utile de transport până la Omaha pentru a economisi bani, pe care apoi să îi cheltuiască acolo, glumește Buffett. Apoi, îi invită să facă “shopping', adică să cumpere produse ale companiilor deținute de fondul de investiții, precum pantofi de alergări, cărți, DVD-uri sau asigurări. Ba chiar, Buffett îi îndeamnă să bată recordul de cumpărături de anul trecut. În fine, nu va lipsi nici show-ul: Bill Gates va juca tenis de masă cu o fostă jucătoare americană profesionistă, iar Warren Buffet îi sfătuiește, în glumă, pe participanții la eveniment să parieze pe jucătoarea profesionistă.

În concluzie, scrisoarea lui Buffett către acționari este o nouă dovadă de transparență, pragmatism, educație și umor din care se pot inspira mulți dintre actorii economici din Europa și din lume.