Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Transgaz cumpără operatorul conductei Iași-Ungheni. Devenim hub regional sau ne batem joc?

Filiala Transgaz din Moldova a câștigat licitația pentru privatizarea Vestmoldtransgaz, companie care opereaza conducta Iași-Ungheni pe teritoriul Republicii Moldova.

Autoritățile de la Chișinău mizează pe o reducere a dependenței de gazele rusești, odată cu diversificarea surselor de furnizare, în vreme ce Bucureștiul își securizează șansele de a continua gazoductul, de la Ungheni, spre Chișinău și de a-și întări rolul regional.

Câștigarea licitației este doar un pas din șirul pe care România trebuie să-I facă, dacă își propune cu adevărat să devină un hub regional. Sunt în continuare bani europeni pe masă, atât pentru proiectul din Republica Moldova, cât și pentru infrastructura internă, pe care autoritățile nu reușesc să-I valorifice. Sper să avem suficientă inteligență să ne fructificăm resursele și potențialul, spune, la RFI, Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei:

R.N.: Ei dețin acea bucată de conductă pe teritoriul Republicii Moldova care a fost construită și prin sprijinul, incluiv financiar, al României, în 2014. Mi se pare important însă pentru perioada următoare pe de o parte să se cheltuiască cele 47 de milioane de euro pe care le-am alocat din fonduri structurale în 2014 pentru întărirea sistemului românesc care să permită evacuarea gazului în Moldova și în același timp să se construiască acea conductă de la Ungheni la Chișinău. 

Rep.: Preluarea Vestmoldtransgaz are o miză economică mare sau e pur și simplu o securizare a unui proiect?

R.N.: N-are o miză economică mare pentru că este o companie care deține foarte puțin active. (…) E o mișcare care are mai degrabă legătură cu posibilitatea de a continua faza a doua a proiectului, construirea unei noi conducte, de la Ungheni la Chișinău. Avem bani din fonduri structurale. Trebuie să accesăm acei bani cât mai rapid. Deja au trecut patru ani! (…) Din păcate, deși avem vreo 200 și ceva de milioane de euro pentru sistemul energetic, nu am utilizat niciun euro. (…) Avem nisște perspective reale de a deceni un hub regional de gaz natural. Sper să avem suficientă inteligență să fructificăm lucrurile pe care le-am primit de la Dzeu sau de la natură. 

Ascultă AICI interviul integral: