Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mediul privat respinge ultimatumul Guvernului: Nu poate fi interzis dreptul firmelor de a da prime

Ultimatum din partea Guvernului către mediul privat: ministrul Muncii avertizează că toate firmele trebuie să modifice contractele angajaților respectând ordonanța de modificare a Codului Fiscal, care prevede trecerea contribuțiilor sociale în sarcina exclusivă a angajatului. Olguța Vasilescu spune că privatul are timp până la 31 martie să renunțe la ”artificiul” acordării de prime și bonusuri în locul creșterii salariilor brute. La rândul lor, oamenii de afaceri afirmă că nimeni nu îi poate obliga să modifice contractele înainte ca OUG 79/2017 să treacă cu succes de votul Parlamentului.

OUG 79/2017 de modificare  Codului Fiscal, prin care contribuțiile sociale (CAS, CASS și contribuţia asiguratorie pentru muncă) au trecut exclusiv în sarcina angajatului, a nemulțumit atât sindicatele angajaților statului, cât și mediul privat. Dacă în cazul primei categorii inechitățile provocate de ordonanță au fost ”reparate” de Guvern prin emiterea unor alte ordonanțe, în cazul celei de-a doua lucrurile sunt mai complicate. Companiile care încă nu au modificat contractele angajaților mărind salariile brute (aproximativ 10% din totalul firmelor) au apelat la un ”artificiu”, și anume acordarea de prime sau bonusuri angajaților pentru a acoperi pierderile acestora provocate de mutarea contribuțiilor sociale. Reprezentanții mediului privat spn că aceste companii nu vor renunța la această metodă și nu vor opera modificarea contractelor decât după ce vor avea siguranța că OUG 79/2017 va trece cu succes de votul Parlamentului. Cu alte cuvinte, nu îniante de a avea garanția că actul normativ va fi votat de majoritatea parlamentară.

Ministrul Olguţa Vasilescu spune, însă, că nu vor fi probleme și că OUG 79 va trece fără probleme de votul Legislativului. Ea a subliniat că ”firmele din mediul privat mai pot apela la varianta acordării de bonusuri, în loc de mărire salarială, până la data de 31 martie. Ulterior aceşti angajatori trebuie să înregistreze în Revisal contractele cu actele adiţionale care să prevadă noul brut”, a precizat azi ministrul.

Ce spun, însă, reprezentanții companiilor? Într-un interviu acordat RFI, secretarul general al Asociației Oamenilor de Afaceri (AOAR), Cristian Pârvan, subliniază că, legal, firmele pot opta în continuare pentru acordarea de bonusuri pentru angajați în locul creșterii salariului brut. Pârvan subliniază că mediul privat - în special firmele mici - are nevoie de garanția votării ordonanței de urgență în Parlament: ”Este, după părerea noastră, o declarație care nu are acoperire în legislația fiscală în vigoare, având în vedere că aceasta permite companiilor să acorde bonusuri în funcție de performanță”.

Ascultă:



Cristian Pârvan subliniază că ”problema nu poate fi pusă în acești termeni (n.r. de către ministrul Muncii). Oamenii de afaceri așteaptă termenul de 31 martie și probabil că vom cere prelungirea acestui termen până la aprobarea prin lege a prevederilor OUG 79/2017”.

Ascultă interviul integral aici:

 
Secretarul general al Asociației Oamenilor de Afaceri (AOAR), Cristian Pârvan, despre OUG 79