Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Guvernul se uită cu jind spre Pilonul II de pensii. Dragoș Cabat: Depinde cum va fi prezentată posibilitatea de a opta

pilonul_2.jpg

Image source: 
pixabay.com

Ministrul Muncii a dat asigurări că nu se desfiinţează pilonul doi de pensii, pe fundalul zvonurilor potrivit cărora guvernul ar lua în calcul acest scenariu. În schimb, Lia Olguţa Vasilescu a transmis că este în analiză posibilitatea ca fiecare persoană să poată să aleagă dacă vrea sau nu să cotizeze la acest pilon sau la stat.

 

Adevărata miză, amintește la RFI analistul economic Dragoș Cabat e reducerea, cel puțin pentru moment, a deficitului de la bugetul de pensii și acoperirea, cu bani din pilonul 2, a găurilor de acolo. 

Mai departe însă, explică Dragoș Cabat, va conta felul în care statul le va prezenta cotizanților posibilitatea de a alege: 

(…) Dacă un nou angajat va fi în situația că dacă nu completează el un formular special în care să ceară ca o parte din bani să-I fie puși la fondul privat de pensii, atunci banii vor fi automat luați la fondul de stat, la pilonul I, mulți dintre oameni, neștiind, neavând educație financiară suficentă, nu vor ști că trebuie să completeze acel formular și pur și simplu or să rămână la stat. (…) Din câte îi cunosc eu pe guvernanți, cu siguranță vor avea grijă ca formularul să fie în favoarea lor.  

Ascultă AICI interviul integral: