Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ce înțelege ministrul Olguța Vasilescu din economia privată

lia-olguta-vasilescu-conferinta.jpg

Ministrul Olguța Vasilescu face presiune cu mijloacele de care dispune pentru ca sectorul privat să crească salariile.
Ministrul Olguța Vasilescu face presiune cu mijloacele de care dispune pentru ca sectorul privat să crească salariile.
Image source: 
captură tv

La începutul acestei săptămâni, ministrul muncii, Lia Olguța Vasilescu, s-a pronunțat asupra situației salariilor din sectorul privat, după momentul trecerii contribuțiilor sociale de la angajator la angajat. Nu mai este un secret pentru nimeni că o parte din companiile private nu s-au grăbit să efectueze mutarea contribuțiilor. Motivul este cât se poate de simplu și de public.

Pentru a păstra salariul net al unui angajat firmele ar fi trebuit să crească salariul brut, dar ordonanța care prevede acest mecanism de schimbare nu a fost nici până astăzi adoptată ca lege în Parlament. Ca atare, unii dintre directorii sau proprietarii de firme în loc să crească salariile brute au preferat să acorde bonusuri care să le păstreze angajaților salariile nete de anul trecut. Există temerea că ordonanța nu va fi adoptată în Parlament, în forma inițială, și astfel angajatorii vor rămâne cu un salariu brut mai mare și implicit cu contribuții mai mari pe care să le plătească la buget.

De altfel, nici până astăzi ordonanța care transferă contribuțiile de la angajator la angajat nu a fost adoptată ca lege, existând doar promisiuni repetate ale oamenilor politici că nu va fi schimbat nimic în forul legislativ. Numai că oamenii de afaceri nu mai pot miza pe promisiuni, ci pe fapte.

Nu este clar cât de multe firme private au apelat la metoda acordării de bonusuri, în locul transferului contribuțiilor sociale. Cert este, însă, că din cauza întârzierii cu care a fost emisă ordonanța, la sfârșitul anului trecut, s-a hotărât prelungirea până la 31 martie a termenului până la care companiile să înregistreze în registrul general de evidență a salariaților – Revisal – noile salarii.

Ce spune ministrul muncii? “Companiile pot să acorde bonusuri angajaților până pe data de 31 martie. Până la această dată, ei vor trebui să vină cu actele adiționale, cu actele de muncă, să le introducă în Revisal și atunci, obligatoriu, vor trebui să transforme cheltuiala totală a angajatorului de anul trecut în noul brut”, a declarat Lia Olguța Vasilescu. Ceea ce, în esență, este complet greșit. De ce? Pentru că singurul adevăr din afirmația ministrului este că firmele vor trebui să raporteze contractele de muncă la Revisal. În rest, câteva lucruri incorecte. Primul, este acela că se afirmă că firmele nu vor mai putea acorda bonusuri salariale după luna martie. Evident, este eronat, pentru că nicio prevedere legală nu va putea să blocheze acordarea de bonusuri salariale în sectorul privat.

A doua afirmație incorectă este aceea că firmele cu capital privat sunt obligate să crească salariile brute. Nu este nicidecum așa. Companiile cu capital privat, mici, mari sau mijlocii, au opțiunea perfect legitimă, economic și legal, de a decide să opereze ceea ce spune legea, adică să mute contribuțiile fără să crească salariile brute. Respectiv, să scadă salariile nete. Este o opțiune perfect legală, care poate fi aplicată în funcție de performanța companiei, de concurența din piață și de presiunea forței de muncă. Olguța Vasilescu tratează mult prea ușor această variantă, fie din ignoranță, fie din dorința de a pune presiune asupra mediului de afaceri. În orice caz ar fi o interferență imposibilă în activitatea companiilor private.

Să ne aducem aminte că recent ministrul muncii spunea că dacă au scăzut salariile în sectorul privat înseamnă că firmele au vrut să își majoreze profitul. “Mai pe românește, l-au furat pe angajat”, a declarat Lia Olguța Vasilescu. O afirmație care a născut reacții vehemente din partea reprezentanților mediului de afaceri.

Așadar, după ce a sugerat că angajatorii sunt “hoți”, acum ministrul muncii avansează ideea că patronii sunt obligați să crească salariile brute. Astfel de metode nu mai țin în economia reală. În secolul XXI, antreprenorii știu să citească legile și să ia deciziile oportune afacerilor pe care le conduc.

861