Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


CFR Călători: Hemoragie de sute de milioane de lei. Investiții, aproape zero

foto_loco.jpg

Image source: 
commons.wikimedia.org / Stefan Puscasu

CFR Călători estimează pierderi de peste 360 de milioane de lei pentru acest an, cu mult peste cele înregistrate în 2017. În proiectul de venituri și cheltuieli, compania de stat și-a planificat investiții ce cumulează doar 65 de milioane de lei.

Anul acesta, CFR Călători estimează că va avea venituri de puțin peste două miliarde de lei, sub cele de anul trecut. Considerabile ar urma însă să fie, potrivit documentului publicat pe site-ul Ministerului Transporturilor, pierderile. Dacă în 2017 compania de stat a raportat pierderi de  90,5 milioane de lei, anul acesta se așteaptă să înregistreze piederi de peste 367 de milioane de lei.La CFR Călători numai cheltuielile cu personalul (în jur de 13 mii de angajați)  înseamnă peste 800 de milioane de lei. Alte 50 de milioane sunt, în proiectul de buget, bonusuri. Prin comparație, investițiile nu depășesc 65 de milioane de lei. 

Recent, sidicaliștii de la CFR Călători au reclamat, într-o scrisoare deschisă adesată ministrului de resort, starea dezastruoasă în care e compania.  Compania ar fi, în evaluarea angajaților, un mastodont încremeit în birocrație, incapabil să ofere servicii de calitate. Conducerile care s-au perindat au fost incapabile să ia decizii, bugetul și investițiile sunt tot mai mici, iar condițiile de muncă sunt tot mai proaste, descriu situația sindicaliștii. 
În context, sindicaliștii susțin că raportările conducerilor ar fi stufoase, dar fără substanță, din moment ce la CFR Călători nu ar exista un mecansim de control și evaluare sau obiective de performanță. 

La CFR Călători nu există un plan de investiții sănătos, pe termen mediu și lung, care să genereze profit, spune, la RFI, Ionuț Ciurea, de la Asociația Pro Infrastructura. Fără includerea companiei într-o strategie generală, care să cuprindă și Infrastructura, scad până și șansele unei eventuale privatizări, e de părere Ionuț Ciurea:  

531