Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Proiect: Șapte formulare fiscale, printre care și Declarația 600, comasate

Guvernul a hotărât comasarea mai multor declarații fiscale, inclusiv a Formularului 600. Astfel, românii care obțin venituri din activități independente, dobânzi, chirii și alte surse ar putea depune un singur formular, în loc de șapte. 

Măsura se regăsește într-un proiect de ordonanță de urgență pus în dezbatere publică, potrivit premierului Viorica Dăncilă.

Principalele prevederi ale proiectului:

Plăţile pentru impozitul pe venit, CAS şi CASS în cursul anului se fac la venitul estimat pentru anul curent, nu la venitul realizat în anul precedent. Există un singur termen de plată, respectiv până la data de 31 martie a anului următor celui în care se realizează venitul, în loc de cinci termene de plată.

A fost eliminată obligaţia de a efectua plăţi anticipate, ceea ce conduce la eliminarea dobânzilor şi penalităţilor pentru neplata la aceste termene. Contribuabilul poate alege să efectueze plăţi oricând în cursul anului.

Se acordă o bonificație pentru cei care depun declarația unică, online.

Calitatea de asigurat se dobândește de la data depunerii declarației și nu de la data efectuării plății, ca în prezent.

Persoanele cu venituri mici sau fără venituri sunt asigurate în sistemul public de sănătate timp de 12 luni, dacă plătesc CASS la nivelul a șase salarii minime brute pe țară (în prezent, salariul minim brut este 1900 de lei) față de nivelul a 12 salarii minime, cât este în prezent.

Premierul Viorica Dăncilă a mai spus că Executivul așteaptă propuneri pentru a crea o variantă cât mai bună a proiectului supus dezbaterii publice.

Consultantul fiscal Dan Swartz, contactat de RFI, a declarat că măsura comasării mai multor declarații fiscale “poate fi o idee bună dacă duce la simplificare. „Sunt exact lucrurile pe care le ceream noi acum un an, doi și ni se spunea atunci că sunt lucruri lipsite de realism și că nu au legătură cu <revoluția fiscală> sau așa-zisa <revoluție fiscală> care a fost provocată de Ordonanța 79, în primul rând”,ne-a declarat Dan Swartz. În opinia sa, “dacă se va transforma acest amestec de formulare într-un formular mare și cu instrucțiuni de completare cât o carte, atunci va fi mai complicat decât înainte”.

 
Consultantul fiscal Dan Swartz,în dialog cu Mirela Dădăcuș