
Economie
Lumea în pragul unui nou război. Comercial
dolar.jpg

Măsurile au fost catalogate imediat ca fiind începutul unui război comercial. De altfel și motivația introducerii acestor taxe vamale este controversată, respectiv că prin importurile de oțel este amenințată “securitatea națională”. Pentru a pune și mai mult paie pe foc, la sfârșitul săptămânii trecute, președintele Trump a scris într-o postare pe twitter că “atunci când o țară pierde miliarde de dolari din schimburile comerciale, războaiele comerciale sunt bune și ușor de câștigat”.
S-ar putea crede că măsura introducerii de taxe vamale la importurile de oțel și aluminiu vizează China. Dar lucrurile nu stau așa. În primul rând, pentru că legislația antidumping, aplicată deja, a oprit o parte din importurile de oțel din China. În al doilea rând, pentru că, surprinzător, cei mai mari exportatori de oțel și aluminiu în Statele Unite nu sunt chinezii, ci canadienii, care dețin 17% din totalul importurilor în SUA. De altfel, oficialii canadieni au anunțat că vor lua contramăsuri în fața deciziei americane. În continuare, cele mai multe importuri vin în America de la aliații tradiționali, adică din Coreea de Sud (cu aproximativ 10% din totalul importurilor), Japonia (cu 6% din importuri), Taiwan sau Uniunea Europeană. Dacă ar fi vrut să lupte cu deficitul comercial pe care SUA îl are cu China, în valoare de 375 miliarde dolari, anul trecut, măsurile ar fi trebuit să se orienteze către importul de produse electronice sau cele de îmbrăcăminte și încălțăminte.
Măsura introducerii de taxe vamale anunțată de președintele american îi pune pe aliații tradiționali într-o situație delicată. Chiar în luna decembrie, Statele Unite, Japonia și Uniunea Europeană au convenit să găsească împreună un plan de măsuri care să combată dumpingul produselor chinezești. Nu doar în materie de oțel, ci mai ales în privința abuzului de drepturi de proprietate intelectuală.
Măsura anunțată unilateral de Statele Unite aduce o doză mare de risc pentru celelalte economii, în sensul că produsele de oțel și aluminiu care vor avea un acces mai dificil pe piața americană se pot îndrepta către piețe care nu sunt protejate prin taxe vamale.
Reprezentanții unor industrii americane sunt îngrijorați că taxele vamale vor crește prețul oțelului și aluminiului. Industria aeronautică, industria auto, producătorii de bere și industria militară ar putea fi afectate de măsura introducerii de taxe vamale, dar Donald Trump susține că este interesat de locurile de muncă din America.
Europenii au reacționat și ei rapid. Au anunțat că vor lua măsuri de retorsiune bazându-se pe regulile Organizației Mondiale a Comerțului care permit ca dacă un stat impune măsuri protecționiste partenerii comerciali pot aplica măsuri în compensare până la același nivel de schimburi comerciale. Or, Uniunea Europeană exportă în Statele Unite produse din oțel în valoare de cinci miliarde euro și un miliard de euro produse de aluminiu. În total, exporturile supuse noii taxări sunt de șase miliarde euro.
Europenii își propun să aplice taxe vamale care să atingă un volum de produse de 2,8 miliarde euro. Deocamdată. Lista produselor este în discuție și ar putea fi prezentată săptămâna aceasta de către responsabilii europeni. Este probabil să fie vorba despre produse industriale și agricole, așa cum este posibil să fie aplicate măsuri de protecție vamală și pentru produse americane cu tradiție precum motociclete, mărci de îmbrăcăminte sau branduri de băuturi alcoolice.
Ne aflăm, așadar, în fața unui început de război comercial. Amploarea lui va depinde de interesele și înțelepciunea aliaților și partenerilor comerciali.