Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


CE - tarife vamale pentru produsele americane

ce_2.jpg

Bruxelles-ul se va alătura altor state şi va contesta decizia SUA la OMC
Bruxelles-ul se va alătura altor state şi va contesta decizia SUA la OMC
Sursa imaginii: 
Flickr

Comisia Europeană propune tarife vamale de 25% la importurile de oţel, aluminiu, produse agricole, îmbrăcăminte, încălţăminte şi anumite bunuri industriale din SUA. Este o reacție la anunţul preşedintelui Trump privind impunerea de taxe la importurile de oţel şi aluminiu.

Lista cu produsele la care se aplică tarife vamale de 25% include și produse de machiaj, iahturi, motociclete, bourbon, orez, merişoare şi suc de portocale, conform unui document consultat de Bloomberg.

Valoarea totală a importurilor care vor fi afectate de noile tarife se ridică la 2,8 miliarde de euro, au declarat surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Comisia Europeană a apreciat recent că planul preşedintelui Trump reprezintă o intervenţie flagrantă echivalentă cu protecţionismul. Orice ripostă a UE va fi în conformitate cu reglementările Organizaţiei Mondială a Comerţului. Bruxelles-ul se va alătura altor state şi va contesta decizia SUA la OMC, căutând, totodată, şi măsuri de protecţie, a precizat forul comunitar.

Donald Trump a avut vineri un ton provocator, declarând că războaiele comerciale sunt bune şi sunt uşor de câştigat, după ce planul său de a impune tarife la importurile de oţel şi aluminiu a provocat critici în întreaga lume şi a dus la scăderea pieţelor bursiere globale. ”Când o ţară (SUA) pierde miliarde de dolari în schimburile comerciale pe care le face cu fiecare ţară, războaiele comerciale sunt bune şi sunt uşor de câştigat”, a scris Trump pe Twitter.