Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Un miliard de euro? Nu, 200 milioane de lei

foto_anabi.png

Cifre la zi publicate de ANABI
Sursa imaginii: 
Site-ul Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate

Ieri, într-un bun exercițiu de transparență, reprezentanții mai multor instituții publice au prezentat situația recuperării prejudiciilor în cazul persoanelor condamnate definitiv. Desigur, transparența este binevenită, dar cu această ocazie am putut vedea mai clar stadiul incipient în care se află procesul de recuperare a prejudiciilor.

Desigur, cifra cea mai spectaculoasă a fost prezentată de procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, care a declarat că sumele din dosarele penale instrumentate care au ajuns să aibă o sentință definitivă, și care trebuie recuperate, sunt de un miliard de euro.

În procesul de recuperare a banilor apar însă două probleme. Prima este că după ce o instanță dă o sentință definitivă, procesul de recuperare a prejudiciilor intră într-un soi de “triunghi al Bermudelor”. Adică, de recuperarea banilor se ocupă mai multe instituții care se dovedesc a fi până acum ineficiente.

A doua problemă în procesul recuperării prejudiciilor este că între ceea ce spune DNA și ceea ce s-a încasat efectiv este o diferență ca de la cer la pământ.

Astfel, în anul 2015, s-a înființat prin lege o instituție, pe lângă Ministerul Justiției, care are drept scop recuperarea prejudiciilor. Instituția se numește Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI). Trebuie spus că agenția nu se ocupă doar cu administrarea bunurilor, ci și cu valorificarea acestora.

Procesul nu este, însă, deloc simplu. Agenția a devenit pe deplin operațională abia începând cu anul trecut. În anul 2016, instituția și-a găsit un sediu, și-a creat organigramă, a făcut primele angajări, a pus la punct procedurile de lucru și, evident, a făcut demersurile pentru a dezvolta un sistem informatic. Sumele recuperate au fost modeste.

De remarcat că agenția de administrare a bunurilor indisponibilizate are doar 50 de posturi, din care sunt finanțate numai 35. Dacă ne gândim la miile de posturi din sectorul bugetar, putem înțelege cât de zgârcit este statul cu o instituție specializată care ar trebui să recupereze prejudicii în valoare de un miliard euro.

Raportul ANABI arată cât de complicat este mecanismul de recuperare, dar și cât de greu se consolidează instituția. În primul rând, este nevoie de dezvoltarea unui sistem informatic integrat, un sistem care trebuie să gestioneze date complexe privind măsurile asiguratorii, măsurile de siguranță a confiscării și valorificării bunurilor confiscate, executarea ordinelor de confiscare emise de un alt stat și altele. Desigur, dacă privim în urmă asupra felului în care a decurs dezvoltarea sistemelor informatice de către instituțiile publice nu putem fi prea optimiști. Există pericolul real ca implementarea sistemului informatic să dureze mult timp.

Procedurile de recuperare a prejudiciilor nu sunt deloc simple. În primul pas, instanțele transmit deciziile definitive care includ confiscarea specială sau extinsă sau recuperarea prejudiciului. Anul trecut, de exemplu, au fost raportate către ANABI aproximativ 7.600 de hotărâri. La acestea se adaugă aproximativ 1.200 de alte hotărâri judecătorești care au fost trimise la fisc prin care s-a dispus confiscarea unor bunuri sau bani.

Apoi, agenția trebuie să administreze bunurile, dar pentru aceasta are nevoie de spații de depozitare. De exemplu, anul trecut, agenția avea de administrat și depozitat 10 autoturisme, un ceas automatic și vreo 265.000 litri de vin. În total, în țară, agenția a găsit 470 de spații de stocare la nivel național.

În fine, ANABI trece și la valorificarea bunurilor. Anul trecut, s-au valorificat produse electronice și electrocasnice, încălțăminte, o autoutilitară, o semiremorcă, 252 de autoturisme, 10 ATV-uri, lemn, tablă sau o aeronavă Cesna. Dacă adunăm sumele executate silite de ANAF cu cele ale agenției specializate ajung la aproximativ 200 milioane de lei. După cum se vede până la un 4,5 miliarde lei mai este cale lungă.