Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Tren de mare viteză Bucureşti-Budapesta? Expert: „Proiectul are grave probleme de fezabilitate”

tren_mare_viteza_budapesta_bucuresti_fezabilitate.jpg

Proiectul liniei de tren de mare viteză Bucureşti-Budapesta, repus pe tapet (Sursa foto: pixabay)
Proiectul liniei de tren de mare viteză Bucureşti-Budapesta, repus pe tapet (Sursa foto: pixabay)

Proiectul liniei feroviare de mare viteză între Budapesta şi Bucureşti are grave probleme de fezabilitate. Iată ce declară la RFI vicepreşedintele Asociaţiei Pro Infrastructură Ionuţ Ciurea, care comentează ideea pusă din nou pe agendă, de această dată de către ministrul Transporturilor, Lucian Şova, după o vizită în Ungaria.

Proiectul liniei feroviare de mare viteză între Budapesta şi Bucureşti ar necesita costuri enorme şi ar trebui realizat de la zero, nu pe infrastructura existentă acum în România, crede Ionuţ Ciurea.

Expertul spune că mai întâi e nevoie de un studiu de fezabilitate, care să arate inclusiv de ce ar fi utilă o asemenea investiţie.

„Din punctul nostru de vedere, acest proiect are grave probleme de fezabilitate. În primul rând, trebuie să ne uităm la costul investiţiei. Dacă vorbim de o linie într-adevăr de mare viteză, pentru că ceea ce se construieşte acum pe Coridorul IV nu este cale ferată de mare viteză, adică viteza de proiectare este de 160 km/h, viteza maximă cu care ar trebui să meargă trenurile. Dacă ne uităm la ceea ce se doreşte, cel puţin declarativ, să se facă între Cluj şi Budapesta într-o primă fază, linie de mare viteză, asta înseamnă 200 km/h şi mai mult. Nu ne este clar de unde sunt atât de mulţi pasageri, care ar folosi această conexiune şi de ce am folosi un tren de mare viteză să mergem de la Cluj la Budapesta şi n-am folosi avionul?”, se întreabă Ionuţ Ciurea.

Ionuţ Ciurea, despre proiectul liniei feroviare de mare viteză Bucureşti-Budapesta
1359