Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Un american la București

sacchs.jpg

Jeffrey Sachs
Image source: 
site-ul Universității Columbia din New Yok

Ieri, economistul american Jeffrey Sachs, s-a aflat la București, la invitația lui Laszlo Borbely, consilier al premierului care conduce și Departamentul de Dezvoltare Durabilă. Profesorul Jeffrey Sachs este unul dintre cei mai importanți economiști americani. Mesajul acestuia a fost destul de simplu și de clar: “România trebuie să investească în industriile de înaltă tehnologie, dacă vrea creștere economică sustenabilă”. În același timp, profesorul american a mai adăugat că România ar trebui să rămână cât mai aproape de nucleul Uniunii Europene.

Două lucruri simple, dar cât de complicate! S-or fi auzit sfaturile specialistului american până la cabinetul premierului? Teoretic, da, pentru că după o astfel de vizită, cu siguranță, consilierul premierului va scrie un raport în care va sintetiza concluziile întâlnirii. Deci, ideile vor ajunge la cunoștința prim-ministrului. Ce va face cu aceste sfaturi, este mai greu de spus.

Pe de altă parte, ideea ca România să investească în industriile de înaltă tehnologie este extrem de dificil de pus în practică. În primul rând, pentru că România nu reușește să aloce bani pentru construcția de infrastructură. Spre exemplu, astăzi s-a aflat că metroul din cartierul bucureștean Drumul Taberei nu are un contract încheiat pentru instalarea sistemului electronic de coordonare a traficului. Ceea ce înseamnă că va mai fi nevoie de cel puțin un an până când se va desfășura licitația și va fi implementat sistemul. Nimeni însă nu poate explica motivul pentru care alegerea unui furnizor nu s-a făcut din timp, acum doi sau trei ani, când metroul era în plină construcție. Un alt exemplu, este deja de notorietate: România a reușit să rămână fără nicio fiolă de imunoglobulină, ceea ce ne arată la ce nivel se află administrația centrală în materie de politică publică.

În al doilea rând, guvernul nu dă niciun semn concret că ar fi interesat să schimbe structura economiei românești. Teroretic, ideea apare foarte clar în programul de guvernare. Practic, în acest sens nu se întâmplă nimic. Ba dimpotrivă, guvernul, prin trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat, a încurcat rău de tot salariile din companiile din industria de tehnologia informațiilor.

Executivul crede că poate aduce mai multă valoare adăugată în economie doar crescând salariile. De la salariul minim, până la salariile bugetare. Fals. Simpla creștere a salariilor nu va aduce investiții în industrii cu tehnologii înalte. Dimpotrivă chiar, riscă să pună în dificultate actualele ramuri și companii din economie.

În lume, marile companii de tehnologie au fost create de câțiva vizionări. Aceștia au avut o idee pe care au început să o dezvolte, de multe ori dintr-un garaj sau dintr-un apartament. Chiar și câțiva antreprenori români au reușit să dezvolte companii valoroase în domeniul tehnologiei, cel mai recent exemplu fiind al unui tânăr întreprinzător care și-a înființat o mică firmă într-un apartament de bloc și a ajuns ca aceasta să fie cotată la un miliard de euro.

Ceea ce ar putea face statul ar fi să aibă câteva programe finanțate din fonduri publice, naționale și europene, pentru dezvoltarea de proiecte tehnologice noi. De asemenea, adminstratiile locale ar trebui să construiască parcuri industriale și clustere specializate. În plus, statul ar trebui să investească în dezvoltarea infrastructurii specifice. Sunt doar câteva măsuri care ar însemna câțiva pași înainte pentru atingerea obiectivului de a investi în noua tehnologie.

În esență, ceea ce spune economistul american Jeffrey Sachs (“investiți în tehnologie înaltă”) este perfect rezonant cu ceea ce arată raportul Comisiei Europene. Avertismentul Comisiei Europene este destul de clar: creșterea economică este salutară, dar în lipsa unor reforme structurale și a consolidării fiscale această creștere riscă să fie urmată de o aterizare violentă. Reformele structurale înseamnă, de fapt, exact orientarea către noile industrii ale noii economii. Nu este, însă, suficient să scrii acest lucru într-un program, ci trebuie să și faci ceva în mod practic.

739