Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jeffrey Sachs: Dacă izbucnește o nouă criză mondială, aceasta va avea originile în politicile actuale ale SUA

sachs.jpg

Profesorul Jeffrey Sachs, de la Universitatea Columbia din Statele Unite ale Americii, a devenit Doctor Honoris Causa al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca
Profesorul Jeffrey Sachs, de la Universitatea Columbia din Statele Unite ale Americii, a devenit Doctor Honoris Causa al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca
Image source: 
RFI România/Bianca Pădurean

Politicile economice ale Guvernului american sunt greşite, mai ales în ceea ce privește combustibilii fosili. Dacă va avea loc o nouă criză mondială, aceasta din SUA va porni. Afirmațiile aparţin profesorului Jeffrey Sachs, de la Universitatea Columbia din Statele Unite ale Americii, care a devenit Doctor Honoris Causa al Universităţii Babeş-Bolyai. Jeffrey Sachs, profesor la Universitatea Columbia din New York, consultant ONU, unul dintre cei mai cunoscuţi economişti ai lumii şi expert în dezvoltare durabilă, a criticat la Cluj politica preşedintelul american Donald Trump și a declarat că speră ca măcar Uniunea Europeană să aibă direcția bună pentru dezvoltarea durabilă şi lupta împotriva încălzirii globale.

Profesorul Jeffrey Sachs este de părere că economia mondială trebuie să se bazeze pe dezvoltare sustenabilă, în special pe surse regenerabile de energie. El a criticat la Cluj deciziile economice ale preşedintelui american Donald Trump. În acest context, a fost întrebat când crede că va izbucni următoarea criză economică.

Dacă va începe, din păcate, s-ar putea să ia naştere în Statele Unite, din cauza faptului că politicile guvernului american sunt excentice şi problematice. Putem vedea acest lucru în noile politici favorite ale preşedintelui Statelor Unite, care sunt o violare a legilor internaţionale şi care ar putea crea un mediu foarte dificil. Este foarte surprinzător şi ne arată că, uneori, noi înşine putem fi duşmanii noştri cei mai răi, pentru că economia mondială funcţionează destul de bine, însă vin şocurile care nu au nici o bază în realitate, ci doar în decizii proaste luate de politicieni. Iar acestea sunt o sursă de probleme”, a declarat economistul Sachs la Cluj.

Mai exact, economistul Jeffrey Sachs a criticat atitudinea președintelui american în ceea ce privește promovarea combustibilului fosil:

Nu m-aş simţi foarte confortabil în ceea ce privește economia mondiale până când este mai bine direcţionată cu siguranţă spre dezvoltare sustenabilă. Ştiţi că în Statele Unite, nu doar că președintele iscă fricţiuni legate de comerţ, ci şi încearcă să ducă Statele Unite în direcţia greşită în domeniul energiei prin promovarea combustibililor fosili în locul energiei regenerabile. Asta este, din nou, îngrijorător. Am nevoie de o direcție globală nouă pentru economia mondială”, a mai spus reputatul economist american.

De asemenea, profesorul american a mai spus la Cluj că speră că mesajele pe care le primeşte chiar din propriul său partid politic îl vor descuraja pe preşedinte să meargă în această direcţie greşită. Jeffrey Sachs a făcut aceste declarații la Cluj, unde a primit, vineri, titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Babeș-Bolyai, la propunerea atât a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, caât și a Facultății de Georgrafie.

Ascultă AICI corespondența de la Cluj-Napoca
895