Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Detaliul ascuns din tabloul inflaţiei. Vasilescu (BNR): E o perioadă de reaşezare a preţurilor

detaliu_inflatie

Sursa imaginii: 
pixabay.com

România a înregistrat în luna februarie cea mai mare rată anuală a inflaţiei din ultimii cinci ani: 4,72%. Potrivit Institutului Naţional de Statistică, cel mai mult s-au scumpit faţă de luna ianuarie citricele, fructele proaspete, legumele şi conservele de legume.

Există şi o veste bună în acest tablou: preţurile au o tendinţă de stabilizare, explică la RFI consilierul guvernatorului Băncii Naţionale Adrian Vasilescu: “Inflaţia anuală putem spune că este o inflaţie statistică, nu este o inflaţie care face radiografia la zi a preţurilor, omul nu vede ce plăteşte el în magazin că ar fi egal cu ce-i arată rata inflaţiei. Aşa că inflaţia adevărată din punctul meu de vedere este cea lunară, iar pe luna februarie inflaţia este de 0,30%, cea mai mică inflaţie din octombrie 2017, când a început noul val de inflaţie. Practic, putem să spunem că suntem într-o perioadă de reaşezare a preţurilor”.

“Ceea ce ne-am dori noi şi ceea ce-şi doreşte întreaga economie este să avem o inflaţie nu de 3,5%, ci de 2%, aşa cum este normal să fie”, spune el.

Poate avea România o inflaţie de 2% la finalul anului 2018? “Spre sfârşitul anului, am putea să ajungem, dacă nu sunt alte măsuri fiscale care să strice ordinea lucrurilor, să producă dezordine în economie, dacă nu intervin astfel de măsuri, atunci s-ar putea să ajungem la o inflaţie optimă către sfârşitul anului sau cel târziu la începutul anului viitor”, estimează Adrian Vasilescu.