Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Agende paralele: administrația cu mediul de afaceri

agende_paralele.png

Agende paralele: administrația cu mediul de afaceri
Image source: 
pixabay.com

În ultimele zile, două companii de consultanță au publicat studii cu privire la modul în care managerii companiilor românești văd evoluția firmelor pe care le conduc, dar și evoluția economiei, în general. Studiile sunt relevante, pentru că iau “pulsul” celor care lucrează în economia reală și, totodată, indică prioritățile pe care oamenii de afaceri le așteaptă de la administrație.

De la început trebuie spus că, în problemele importante, agenda guvernului, nu în ceea ce privește programul, ci în materie de realizări, este diferită de agenda mediului de afaceri. Tema este cu atât mai importantă cu cât creșterea evidentă a cheltuielilor bugetare trebuie alimentată din fonduri produse de companiile private. Măcar din această rațiune, preocupările guvernului ar trebui să fie convergente cu cele ale mediului economic.

Studiul PwC realizat la nivelul Europei Centrale și de Est arată că mai mult de jumătate din managerii companiilor românești chestionați cred că economia mondială va accelera. Procentajul managerilor români este în linie cu cel al directorilor din companii internaționale. Trebuie spus că directorii români sunt mai optimiști la acest capitol (creșterea economiei mondiale) decât anul trecut.
 
Totodată, 38% din managerii români sunt foarte încrezători în ceea ce privește creșterea veniturilor companiilor pe care le conduc în următoarele 12 luni. Destul de mult optimism, după cum se poate vedea.

Mai complicată este tema îngrijorărilor pe care le au directorii de companii din România. Acestea sunt, conform studiului PwC, infrastructura inadecvată, contractarea pieței muncii sau mai exact plecarea forței de muncă din țara, care este considerată o amenințare pentru mediul de afaceri autohton. O a treia problemă este cea a poverii fiscale urmată de temele privind disponibilitatea personalului cu abilități-cheie și a reglementărilor excesive.

Ieri, Coaliția pentru Dezvoltarea României, o alianță formată din investitori străini și români, a prezentat și ea o listă cu prioritățile pe care dorește să le aducă în fața guvernului României. O parte dintre aceste teme se regăsesc în studiile de piață. De exemplu, lipsa forței de muncă și lipsa predictibilității legislative sunt pe toate listele. La acestea se adaugă birocrația sufocantă (așa cum este numită de organizația investitorilor), imaginea generală proastă a României în exterior (care afectează exporturile, investițiile străine și turismul) și, atenție, creșterea nesustenabilă a salariilor din sectorul bugetar, care atrage presiuni salariale și asupra sectorului privat, fără a exista însă o cuplare cu productivitatea muncii.

În fine, există și un barometru realizat de compania de consultanță EY România, în rândul liderilor de companii. Concluziile sunt clare: managerii sunt mai puțini optimiști decât anul trecut îngrijorările venind de la calitatea creșterii economice (bazată pe consum), de la incertitudinile fiscale și legislative și de la presiunile inflaționiste.

În al doilea rând, 92% din managerii care au răspuns barometrului de opinie nu susțin modelul de creștere bazat pe consum. Dacă tragem linie și adunăm vom constata că managerii companiilor românești pun deja în balanță virtuțile creșterii economice (care le-a adus performanțe mai bune în ceea ce privește cifra de afaceri și profitul) cu temele restante ale adminsitratiei, adică infrastructura, debirocratizarea, coerentă legislativă și eventual măsurile privind piața muncii.

Doar punând față în față preocupările mediului de afaceri cu cele ale administrației putem observa mai clar diferențele majore care există între ele.