Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bulgaria, hub de gaze cu sprijinul CE. România mai așteaptă. Cine dă tonul în regiune?

transgaz_brua_0.jpg

Image source: 
transgaz.ro

Bulgaria anunță că va crea un hub de gaze naturale la Marea Neagră, proiect susținut financiar inclusiv de Comisia Europeană, chiar dacă gazul care va ajunge la țara vecină va veni din Rusia.  Compania de stat de la Sofia ar fi semnat deja un contract pentru demararea studiului de fezabilitate, relatează Novinite. Bulgaria se alătură astfel Ungariei: Budapesta își propune, la rându-I, să se transforme într-un hub regional. În România se vorbește numai despre un astfel de proiect, odată cu exploatarea zăcămintelor din Marea Neagră, fără a se face însă și pași concreți.

În aceste condiții, explică la RFI Ionuț Purica, expert în domeniu, România va fi supusă unor presiuni tot mai mari, ecuație în care tot Rusia ar putea stabili regulile în regiune: 

Rușii au tot interesul să-și vândă gazul în două părți: către zona asiatică și către Europa. Către Europa vânzarea de gaz are și conotații politice. Am eu o caricatură în care sunt o vană de gaz cu doi indivizi. Unul seamănă cu Putin și celălalt cu Medvedev. Și jos, mai departe, un grup de oameni pe care scrie Uniunea Europeană care zic: Rusia, afară! Afară din Georgia! Nu știu ce…Și unul din ăștia doi întreabă: Ce-I cu ăia, că sunt cam zgomotoși? A, răspunde. Niște clienți mai recalcitranți. Dar dăm două ture de vană de gaze și se potolesc. 

Ascultă AICI interviul integral: