Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Radu Crăciun (BCR Pensii): Sistemul de pensii e pus în pericol de subfinanțarea Pilonului II

Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România trage un semnal de alarmă privind sustenabilitatea pe termen lung a sistemului de pensii. Organizația atrage atenția că, în cel mai recent raport de ţară privind evoluţia economică a României, Comisia Europeană a criticat reducerea contribuţiei virate Pilonului II de pensii administrate privat, avertizând că această măsură va pune probleme suplimentare sistemului de pensii. La finalul anului trecut, Guvernul a decis reducerea procentului de plată către Pilonul II de pensii, cel administrat de firmele private, de la 5,1% la 3,75%. Cu ce efecte? Răspunde, la RFI, Radu Crăciun, directorul BCR Pensii.

În cel mai recent raport de ţară privind evoluţia economică a României, Comisia Europeană (CE) a criticat reducerea contribuţiei virate Pilonului II de pensii administrate privat, avertizând că această măsură va pune probleme suplimentare sistemului de pensii, a anunţat luni Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

Absenţa reformelor structurale şi a consolidării fiscale ar putea duce la o aterizare forţată a economiei României, în condiţiile în care creşterea puternică de anul trecut a fost determinată în principal de consum, iar investiţiile au rămas la un nivel scăzut, potrivit raportului de ţară publicat de CE la începutul lunii martie.

Totodată, CE critică măsura referitoare la reducerea contribuţiei pentru Pilonul II de pensii administrate privat, fără legătură cu performanţa bună a fondurilor de pensii private. Practic, analiza Comisiei Europene confirmă atât concluziile altor instituţii internaţionale, cât şi observaţiile formulate de-a lungul timpului de către numeroşi experţi, potrivit APAPR.

În acelaşi timp, pieţele financiare, mai ales Bursa de la Bucureşti (BVB), vor avea de suferit de pe urma afectării Pilonului II, care este printre cei mai mari investitori instituţionali de pe piaţa locală de capital, potrivit APAPR.

APAPR reiterează că doar menţinerea legislaţiei şi arhitecturii actuale a Pilonului II, fără alte modificări, este singura soluţie potrivită pentru generaţia actuală de români activi, care au aşteptări foarte ridicate de la sistemul de pensii.

Radu Crăciun (BCR Pensii): Întregul sistem de pensii e pus în pericol

Într-un interviu acordat RFI, economistul Radu Crăciun, director al BCR Pensii, amintește că, în conformitate cu legea pensiilor, procentul de plată rezervat Pilonului II de pensii, cel administrat de firmele private, ar fi trebuit să crească la 6%. În schimb, el a scăzut de la 5,1% la 3,75%. ”În contextul crizei economice și a presiunilor bugetare, de la un punct încolo guvernele nu au mai respectat această planificare. Dependența de sistemul public va fi în creștere. România se confruntă cu creșterea numărului de pensionari, condiții în care sistemul de pensii va fi din ce în ce mai greu de susținut”.

Ascultă interviul integral acordat RFI de Radu Crăciun, director BCR Pensii: