Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


GAFA: UE deschide ostilitățile cu lumea digitală

p036574000502-252670.jpg

Moscovici
Comisarul european al economiei Pierre Moscovici prezentând propunerile de impozitare a GAFA
Sursa imaginii: 
European Communities

Google, Amazon, Facebook și Apple ar putea fi taxate în UE care combate lumea digitală în loc să încerce să se inoveze. Comisia Europeană a propus astăzi noi norme pentru impozitarea activităților comerciale digitale în UE și spune că va deveni lider mondial în ceea ce privește conceperea unor reglementări fiscale adaptate la era digitală.

Mai nou cunoscute sub acronimul GAFA (Google, Amazon, Facebook si Apple) au intrat mai întâi în colimatorul Franței. De aici și până la propunerile  Comisiei Europene nu a fost, s-ar zice, decât un pas.

Pachetul propus acum se zice că răspunde eforturilor depuse de statele membre pentru a găsi « soluții permanente și durabile » care să asigure o contribuție corectă la veniturile fiscale din partea companiilor care își desfășoară activitatea în mediul online.

Ce-i drept, normele fiscale actuale nu reglementează profiturile realizate din activități profitabile precum vânzarea datelor și a conținuturilor generate de utilizatori.

Mai multe state din UE au căutat soluții rapide de impozitare a activităților digitale, ceea ce – spune Comisia Europeană - creează « probleme juridice și incertitudine fiscală pentru mediul de afaceri ».

Iată deci o abordare coordonată a problemei care vizează o reformă a normelor în materie de impozit pe profit și instituirea unui impozit intermediar care să acopere principalele activități.

Profiturile ar trebui  înregistrate și impozitate acolo unde companiile au o interacțiune semnificativă cu utilizatorii prin canalele digitale, o soluție pe termen lung preferată de Comisie.

O taxă de 3% pe cifra de afaceri s-ar aplica întreprinderilor care au o cifră de afaceri de peste 750 de milioane de euro la nivel mondial și un venit impozabil de peste 50 milioane de euro în UE. 

Propunerile nu sunt însă unanim acceptate , iar state membre ca Irlanda, Luxembourg si Belgia sunt chiar împotrivă. Unii analiști văd aici un eșec al UE de a inova și de a-și ameliora oferta digitală și chiar o răzbunare pe giganții informaticii veniți de peste Atlantic.