Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Crește dobânda la dolar, temeri privind protecționismul

dolar.jpg

Rezerva Federală americană a decis creșterea dobânzii la dolar.
Rezerva Federală americană a decis creșterea dobânzii la dolar.
Image source: 
pixabay.com

Ieri, Rezerva Federală americană a luat decizia de a crește dobânda. Decizia a fost anticipată de analiștii internaționali, dar ședința FED a stârnit interesul pentru că a fost prima după plecarea lui Janet Yellen și instalarea noului președinte al instituției. Decizia s-a bazat, în primul rând, pe îmbunătățirea prognozei privind creșterea economică.

Anul acesta, așteptările sunt ca Rezerva Federală să crească de trei ori dobânda. Prima majorare a fost făcută ieri. Efectele sunt previzibile. Dolarul are șanse să crească în raport cu celelalte valute, pe termen scurt, pentru că remunerarea monedei americane cu o dobândă mai mare îi va crește atractivitatea pe piață.

Pentru cât timp? Este dificil de spus, deoarece semnalele care vin dinspre economia americană sunt amestecate. Adică, ritmul de creștere va fi mai mare, dar și inflația ar putea să urce. În același timp, deciziile economice luate de administrația Trump, precum cea de introducere de taxe vamale pentru oțel și aluminiu, măresc incertitudinea legată de politicile economice.

La urma urmei, Statele Unite își doresc un dolar mai slab în raport cu principalele valute pentru a încuraja exporturile. Ceea ce până acum, de la alegerea președintelui Trump, s-a și întâmplat.

Marea întrebare este dacă prognozele de creștere a dobânzii pentru anul acesta vor fi menținute la 3% sau vor fi urcate până la 4%. Un punct procentual la dobânda monedei americane contează.

În fine, decizia Rezervei Federale americane adâncește și mai mult diferența de politici monetare între America și Banca Centrală Europeană-BCE. În sensul că BCE rămâne în continuare cantonată în dobânzi aproape de zero, în pofida creșterii economice din zona euro și a inflației care a reapărut. Analiștii se întrec însă în a prognoza momentul în care Banca Centrală Europeană va anunța o creștere a dobânzii.

Până atunci, trebuie să mai remarcăm întâlnirea de săptămâna aceasta a bancherilor centrali și miniștrilor de finanțe din țările care formează grupul G-20, grupul țărilor cele mai dezvoltate. Țările G20 concentrează 75% din comerțul mondial și 80% din produsul intern brut al economiei mondiale. Temele așteptate pentru dezbateri au fost criptomonedele, un subiect care naște tot mai multe controverse, și, bineînțeles, cea privind protecționismul.

În mod cert, tema privind protecționismul este mult mai actuală, cea privind criptomonedele fiind cu “priza la public”. Analiștii internaționali s-au arătat dezamăgiți de declarația oficială care a “îndulcit' mult tonul privitor la nevoia de a avea o atitudine mai tranșantă față de protecționism. Grupul G20 și-a asumat doar asumarea în continuare a dialogului pe această temă. Desigur, dialogul este util, numai că Statele Unite acționează deja, iar la sfârșitul acestei săptămâni vor intra în vigoare tarifele vamale la oțel și aluminiu.

În ceea ce privește criptomonedele, finanțiștii grupului G20 au făcut un pas înainte, în sensul că s-a decis ca tranzacțiile cu astfel de active să fie urmărite din punctul de vedere al spălării banilor, conform standardelor internaționale. Ideea este considerată un progres fiind prima dată când organizația celor mai dezvoltate state ia o decizie cu privire la criptomonede.

Evoluțiile de pe piața internațională indică doar câțiva pași mici înainte. Deciziile și temele puse în dezbatere arată mai degrabă cât de complexe sunt evoluțiile în economia mondială.