Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ionuț Mișa este noul șef al Fiscului

ionut.jpg

Ionuț Mișa este noul șef al Fiscului
Ionuț Mișa este noul șef al Fiscului

Fostul ministru al Finanțelor Ionuț Mișa, inițiatorul așa-numitei ”revoluții fiscale” este oficial noul șef al Fiscului. El a fost numit de premierul Viorica Dăncilă, iar decizia a fost publicată în Monitorul Oficial. Actualul șef de la Finanțe, Eugen Teodorovici, este cel care i-a cerut premierului numirea lui Mișa în această funcție.

Întrebat dacă schimbarea şefului ANAF vine ca urmare a problemelor privind colectările de taxe în primele două luni ale anului, ministrul a spus că va discuta întreaga situaţie după ce decizia de numire a lui Mişa va fi publicată în Monitorul Oficial.

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a refuzat să le explice jurnaliștilor motivele pentru care l-a propus pe Ionuț Mișa în funcția de șef al Fiscului, în locul Mirelei Călugăreanu. Teodorovici le-a cerut jurnaliștilor să mai aștepte și să discute pe această temă în momentul în care în Monitorul Oficial apare o decizie de numire. Decizia a apărut, dar nu și explicațiile.

Ministrul de Finanțe a adăugat că, după instalarea în funcție, noua conducere a fiscului va avea la dispoziție „un timp foarte scurt, cel mult o săptămână” pentru a prezenta „un plan de măsuri foarte clar și asumat”. Planul trebuie să vizeze toate zonele fiscului - de la Vamă la controlul marilor averi.

Ionuț Mișa a fost ministru al Finanțelor anul trecut în Guvernul Tudose. El a fost dur criticat, inclusiv de mediul de afaceri, după ce a schimbat din temelii Codul Fiscal. A fost criticat inclusiv de Eugen Teodorovici, la acea vreme președinte al Comisiei de buget-finanțe din Senat. De exemplu, în octombrie anul trecut, Teodorovici spunea că Mișa ar trebui remaniat din Guvern, spunând, între altele, că nu a văzut nimic pozitiv în ceea ce a făcut de când este ministru.  

Despre numirea lui Ionuț Mișa în fruntea Fiscului și ce ar trebui să cuprindă planul de eficientizare a instituției, am discutat cu Sebastian Oprescu, preşedintele Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici.

 

 
Sebastian Oprescu, presedintele Sindicatului National al Functionarilor Publici