Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


A venit momentul pentru impozitul progresiv? Dar pentru impozitul global?

impozit.jpg

Image source: 
pixabay.com

Florin Georgescu, prim-viceguvernator al Băncii Naționale a României, propune, în calitate de profesor de economie, o dezbatere pe tema impozitării “veniturilor globale în mod progresiv”. Desigur, o dezbatere pe orice temă economică, nu doar cea a impozitării veniturilor, este binevenită și utilă. În ultimii ani, s-au luat de prea multe ori decizii economice fără a fi dezbătute cu actorii interesați sau cu mediul academic și științific.

Profesorul de economie Florin Georgescu aduce în discuție o temă mai complicată decât cu alte ocazii și anume nu doar impozitarea progresivă a salariilor sau a profitului companiilor, ci o impozitare globală realizată în mod progresiv. Există trei teme, oarecum separate, în această formulare. Una este impozitarea globală. A doua este impozitarea progresivă a veniturilor din salarii, iar cea de a treia este impozitarea progresivă a veniturilor, respectiv profiturilor, companiilor.

Cele trei formule nu sunt legate neapărat una de alta. De exemplu, impozitarea globală se poate aplica fără creșterea cotelor de impozit, ci pur și simplu, prin aplicarea unui impozit global, eventual cu un sistem de deductibilități. De altfel, acest sistem a mai fost aplicat în România și, în anumite proporții, se utilizează și astăzi. În sensul că, în principiu, cei care obțin venituri din activități independente plătesc contribuții sociale și impozite pe venituri în funcție de salariul încasat printr-un contract de muncă. Spunem în principiu, pentru că modificările fiscale și de legislația muncii de la sfârșitul anului trecut au indus o confuzie totală asupra felului în care se achită impozitele și contribuțiile sociale de către cei care au și un contract de muncă și venituri din activități independente. A fost nevoie de clarificări normative făcute recent.

Profesorul de economie Florin Georgescu propune un pas înainte. Nu ca până acum, o dezbatere pe tema impozitării progresive, ci pe subiectul impozitării globale și progresive. De fapt, temele pot fi separate. De exemplu, subiectul globalizării veniturilor este mult mai simplu. Toți specialiștii din România sunt de acord cu principiul adunării veniturilor și impozitării lor la nivel global. Această variantă ar fi corectă și chiar morală atât pentru persoanele fizice, cât și pentru companii sau mai exact pentru holdinguri.

Contradicțiile majore apar în ceea ce privește impozitarea progresivă. Argumentul creșterii impozitelor pentru veniturile mai mari, adus de dl. Florin Georgescu, este acela că impozitul progresiv este “un stabilizator fiscal automat” extrem de eficient. Adică, mai pe înțelesul tuturor, măsura impozitului progresiv va aduce mai mulți bani la buget, va echilibra raportul dintre venituri și cheltuieli, fără intervenția evidentă a guvernului.

De cealaltă parte, o serie de specialiști resping ideea creșterii impozitului pe venit, aducându-se argumentul că în continuare cota unică este ușor de aplicat și rămâne un element de atractivitate pentru investitori.

De altfel, reprezentanții mediului de afaceri afirmă de fiecare dată când au ocazia că nu susțin o modificare a cotei unice. Care, în paranteză fie spus, nici unică nu mai este. În plus, economistul Ionuț Dumitru, a declarat că “inegalitatea veniturilor nu vine din impozitarea salariilor. În România, marile averi nu s-au făcut din salarii”. Adică, dacă dorim să taxăm mai mult veniturile mari, ar trebui să descoperim de unde vin banii și eventual să globalizăm impozitarea câștigurilor. Dacă se va introduce un impozit mai mare pentru salariile mai mari se va ajunge la penalizarea celor care muncesc mai mult și câștigă mai mult.

Așadar, globalizarea veniturilor este unanim acceptată. Numai că, anul trecut, guvernul a transmis doar mesaje confuze în materie de impozitare a veniturilor. “A aruncat” ideea unui proiect imposibil de aplicat, în acest moment, privind impozitarea gospodăriei. A redus impozitul pe salarii la 10% doar pentru a echilibra un complicat proces de trecere a contribuțiilor de la angajator la angajat. Și, în fine, i-a zăpăcit complet pe cei care obțin venituri din activități independente.

Apelul la dezbaterea unei teme importante precum impozitul global și eventual progresiv este binevenit. Dar, dezbaterea trebuie însoțită de o logică a măsurilor fiscale luate de guvern. Pentru că altfel, nimeni nu va mai înțelege nimic din ceea ce se întâmplă cu fiscalitatea veniturilor.