Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Consiliul Concurenței sancționează Orange cu una din cele mai mari amenzi din istoria instituției

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Consiliul Concurenței dă una dintre cele mai mari amenzi din istoria instituției. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a confirmat irevocabil încălcarea Legii Concurenței de către compania Orange, care va trebui să achite o sancțiune de aproape 24 de milioane de euro (110,9 milioane lei). Cazul datează din 2011, când compania de telefonie  a abuzat de poziția sa dominantă în relația cu o firmă care încerca atunci să intre pe piață. Instanța supremă urmează să se pronunțe și asupra unor acuzații similare aduse companiei Vodafone.

Cele două companii dețin monopol în propriile rețele, iar conform normelor europene în domeniul concurenţei, un refuz al unei companii dominante poate reprezenta un abuz, în absenţa unei justificări obiective.

Orange şi Vodafone aveau obligaţia de a respecta atât reglementările autorităţii din domeniu (ANCOM), dar și prevederile din domeniul concurenţei, respectiv, nu aveau voie să își folosească în mod abuziv poziţia dominantă.

Companiile care deţin poziție dominantă pot adopta orice strategii necesare pentru a-şi apăra interesele comerciale, însă trebuie să aibă un comportament nediscriminatoriu în relațiile cu companiile mici - clienți, furnizori, concurenți”, spune Bogdan Chirițoiu, Președintele Consiliului Concurenței.

Cele două companii, Orange și Vodafone, au atacat în instanţă decizia Consiliului Concurenţei. Curtea de Apel București a avut soluții diferite în cele două cazuri și, ca urmare, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a trimis din nou la prima instanță, pentru a fi rejudecate. Astfel, în 2017, Curtea de Apel București a rejudecat dosarele confirmând încălcarea Legii Concurenței de către cele două companii. În cazul Orange, decizia a fost confirmată de ÎCCJ. Dosarul Vodafone urmează să se judece de ÎCCJ în acest an.

Într-un interviu acordat RFI, președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, salută decizia Înaltei Curți și subliniază că astfel de sancțiuni contribuie decisiv la îmbunătățirea serviciilor de pe piața internă: ”O companie mică, fără rețele proprii, trebuie să aibă acces la rețelele, deci la clienții marilor companii. Spre exemplu, dacă vreau să vorbesc cu un prieten care e în rețeaua Orange, în Vodafone sau Romtelecom, există posibilitatea conectării din rețeaua firmei mici în rețelele companiilor mari. Dacă nu am acces la aceste rețele, evident că nimeni nu o să își facă abonament la mine”.

Ascultă interviul acordat RFI de președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu:

 
Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, despre amenda dată firmei Orange