
Economie
Creditele s-ar putea scumpi din nou. BNR ar putea crește dobânda de politică monetară din cauza inflației
bani.jpg

Măsura vine în contextul în care inflația continuă să crească. Iar printre principalele consecințe: creditele în lei se vor scumpi.
Președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, declară la RFI că singura soluție a BNR este de a crește această dobândă, având în vedere politica fiscală a Guvernului.
Banca Națională nu face nimic altceva decât să țină sub control inflația, a precizat Ionuț Dumitru.
”În condițiile în care inflația a continuat să crească și chiar destul de repede, BNR nu are nicio altă opțiune decât să continue întărirea politicii monetare, adică să continue să crească dobânzile. BNR, practic, este între ciocan și nicovală, în sensul în care nu are altă opțiune, în condițiile în care inflația este atât de mare. Cauzele inflației sunt, în primul și în primul rând, de natură fiscală, în sensul în care toate creșterile de venituri din ultimii ani, care nu prea au avut acoperire în productivitate au dezechilibrat economia, iar dezechilibrele se manifestă, pe de o parte, la nivelul importurilor care cresc foarte repede și balanța comercială se deteriorează, iar, pe de altă parte, la nivelul creșterii prețurilor cererea mai mare decât oferta înseamnă, știm cu toții, prețuri mai mari”, a declarat Ionuț Dumitru.
Și leul va continua să piardă teren în fața monedei unice europene, tot din cauza inflației și a faptului că importăm mai mult decât exportăm.
Iar în tot acest tablou, Guvernul se axează doar pe creșteri salariale, pe consum și uită de investiții sau de fonduri europene, a mai declarat președintele Consiliului Fiscal.
”Fundamentele economice se deteriorează. Când ai importuri mai mari decât exporturi ai nevoie de valută să plătești acele importuri mai mari decât exporturile. În același timp, intrările de capital pe termen lung sub formă de investiții străine directe, respectiv fonduri europene nu prea avem sau nu avem la nivelul la care am avea nevoie. Dacă ne uităm la anul trecut, investițiile străine directe mai degrabă au stagnat față de anul anterior, în timp ce deficitul comercial a crescut foarte mult, în același timp intrările de fonduri europene, anul trecut, au fost mai mici decât în anii anteriori. (BNR n.r.) dacă nu crește dobânzile, ce se poate întâmpla este să scăpăm inflația de sub control. BNR nu are altă soluție decât să crească dobânzile. Practic, avem două politici care trag în direcții diferite. Politica monetară care trage într-o direcție corectă, pentru echilibrararea economiei și politica fiscală care, în cotinuare, cu un deficit de 3% conduce la politică fiscală expansionistă, în continuare exacerbează dezechilibrele macro”, a adăugat Ionuț Dumitru.