Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Va avea Ucraina un rol în proiectul Nord Stream 2 ?

nordstream.png

Ce rol va avea Ucraina in gazoductul Nord Stream 2?
Ce rol va avea Ucraina in gazoductul Nord Stream 2?

Controversatul gazoduct ruso-german Nord Stream 2 nu e posibil fără un rol al Ucrainei în tranzitul gazelor către Europa. Declaratia, surprinzatoare, apartine cancelarului Angela Merkel si a fost facuta într-o conferință comună de presă cu președintele ucrainean Petro Poroshenko.

"Un proiect care sa nu stabileasca exact rolul Ucrainei în tranzitul de gaze nu este posibil", a spus Merkel, care a adaugat că există "și factori politici de luat în calcul".
Gazoductul, criticat de mai multe țări europene dar și de Kiev, ar urmă să aducă o cantitate și mai mare de gaze rusesti direct în Germania, prin marea Baltică și ocolind Ucraina, care ar fi privată de drepturile de tranzit plătite de Moscova , cu alte cuvinte ar pierde  sume importante de bani. Este motivul pentru care, intr-un interviu pentru cotidianul german Handelsblatt, Poroshenko cerea abandonarea acestui proiect al gigantului rus Gazprom, şi la care Germania este o asociată importantă, acuzând Rusia că a impus Ucrainei „o blocadă economică și energetică”. Un prim gazoduct, Nord Stream 1, este deja operațional.

Germania a sustinut dintotdeauna ca Nord Stream 2 este un proiect strict „comercial” și a ridicat la finele lui martie ultimele obstacole în calea construcției în apele sale teritoriale a unei parti din infrastructura proiectului.

Acum, anuntul neașteptat al cancelarului pare să prefigureze o nouă dispută cu Moscova, în condițiile în care tensiunile ruso-occidentale nu au încetat să crească în ultimii ani, în special din cauza conflictului din estul Ucrainei. Cel mai recent moment tensionat s-a consumat pe fondul otravirii fostului spion rus Serghei Skripal.