Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rata anuală a inflației a crescut la 5%. Este cel mai mare nivel din iunie 2013

Rata anuală a inflaţiei a urcat în martie la 5%, arată datele Institutului Național de Statistică. Este cel mai mare nivel din iunie 2013.

Potrivit datelor oficiale, am avut parte de scumpiri aproape pe toate palierele.

Rata anuală a inflației a crescut cu 0,3% în martie comparativ cu luna februarie. România a înregistrat astfel cel mai mare nivel al inflației din iunie 2013, când acesta era de 5,37 de procente..

Datele Institutului Național de Statistică arată că în luna martie, comparativ cu aceeași lună a anului trecut, s-au scumpit mărfurile nealimentare cu 6,5%, dar și  cele alimentare cu 4 procente.

Plătim cu 3% mai mult și pentru servicii.

În cazul alimentelor, cel mai mult s-au scumpit citricele, cu aproape 12%, față de luna decembrie 2017,   urmate de fructele proasptele și de legume - mai scumpe cu 10, respectiv 8%.

S-au scumpit și carburanții cu 2,2%, față de luna decembrie. De altfel, prețul acestora au un impact major asupra celorlalte preţuri, având în vedere că mărfurile sunt transportate în special în camioane.  

Tot INS anunță că românii au plătit mai mult în luna martie și la gaze, cu aproape 6 procente față de luna decembrie.

În luna februarie, Banca Naţională a României a revizuit în creştere la 3,5%, de la 3,2%, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an.