Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Aurelian Dochia, despre adoptarea euro: Ar fi avantaje. E o iluzie că ne putem proteja cu o monedă proprie

aurelian_dochia_euro_iluzie_moneda_proprie.jpg

Când va trece România la euro? (Sursa foto: pixabay)
Când va trece România la euro? (Sursa foto: pixabay)

Avantajele aderării României la euro ar fi mai solide decât dezavantajele, apreciază la RFI Aurelian Dochia, membru în Consiliul de Administraţie al BRD. Declaraţia sa vine în contextul primei şedinţe a comisiei naţionale pentru trecerea la moneda unică, for din care fac parte între alţii premierul, preşedintele Academiei Române şi guvernatorul Băncii Naţionale.

Aurelian Dochia e de părere că o tergiversare a trecerii la euro nu ar pune la adăpost economia României, cum cred unii experţi: „Dezavantajele sunt mult mai mici decât avantajele pe care le-am avea în momentul aderării la zona euro. Mai mult decât atât, nici nu cred că păstrarea monedei naţionale şi respectiv a unei politici monetare proprii ne apără chiar aşa de mult, cum ne închipuim noi, de eventualele turbulenţe care pot să apară, respectiv de crizele economice care pot să apară. Este o iluzie că politicile economice, în aceste condiţii ale unei economii total deschise şi foarte strâns legate de zona euro, este o iluzie că putem să ne protejăm prea mult, având o monedă proprie”.

Care ar fi principalul avantaj al aderării la euro? „Cele mai multe beneficii ţin de faptul că agenţii economici din România nu mai suportă riscul valutar. Ştim foarte bine că la noi de câte ori se mişcă cursul leului faţă de euro, toată lumea se emoţionează, cei care fac exporturi sau cei care fac importuri şi de altfel cam toată populaţia care într-un fel sau altul suferă un impact al devalorizării sau aprecierii monedei naţionale este foarte sensibilă la aceste aspecte (...). În al doilea rând, probabil că pe alte planuri, costurile de împrumut, stabilitatea dobânzilor, stabilitatea preţurilor ar fi mult îmbunătăţite prin trecerea la o monedă care este în momentul de faţă cea de-a doua mare şi importantă monedă din lume, cu rol internaţional semnificativ”, spune Aurelian Dochia.

Care ar fi cel mai mare risc al trecerii la euro? „Riscurile sunt legate de faptul că în momentul apariţiei unei crize, nu mai ai posibilitatea de a folosi politica monetară pentru a te apăra de această criză. În ultimă instanţă, ce înseamnă această folosire a politicii monetare? Înseamnă că poţi să devalorizezi moneda naţională, evident, cu toate consecinţele negative pe care această devalorizare le are, dar poţi să salvezi temporar căderea într-o depresie a economiei, prin devalorizare”, explică el.

Aurelian Dochia, despre trecerea României la euro