Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


De ce cresc prețurile? Dragoș Cabat: Pentru că s-au majorat salariile pe hârtie

money-2180330_960_720.jpg

Image source: 
pixabay.com

Rata anuală a inflaţiei a urcat la 5% luna trecută, un nivel extrem de ridicat, comparabil cu cel atins în iunie 2013. Potrivit Institutului Național de Statistică, creșterea accelerată a prețurilor s-a produs pe fondul scumpirii combustibililor, gazului natural și, în consecință, a unor alimente.

Inflația a crescut și pe fondul majorării veniturilor și se va absorbi de la sine în economie, în timp, explică, la RFI, analistul Dragoș Cabat. Chiar și așa însă, prognoza BNR de 3,5% este, cel mai probabil, optimistă, e de părere Dragoș Cabat:

Nu aș pune inflația în principal pe seama creșterii prețurilor la benzină și energie. Ci mai pe seamă pe marginea creșterilor salariale care sigur, în timp s-au devenit că pe net nu sunt creșteri, ci scăderi. Dar pe brut au fost creșteri. Și pentru că ele nu au fost însoțite de o creștere a productivității, o cerere mai mare plus o ofertă care a rămas constantă duc imediat la inflație. 

Se oprește de la sine, în timp. Efectul dispare în câteva luni, până când respectivele majorări de prețuri intră în economie și se sting ușor.
(…) 3,8-4% (rată anuală a inflației) mi se pare  mai fezabil. 

Ascultă AICI interviul integral: