
Economie
Deficite triple
statistici.jpg

Contul curent reprezintă, în sinteză, ieșirile și intrările de valută din țară, ceea ce măsoară, în esență, performanța unei economii în raport de restul lumii. Deficitul de cont curent înseamnă că ieșirile sunt mai mari decât intrările de valută. În anul 2017, România a înregistrat un deficit de cont curent ridicat, de 6,4 miliarde euro. România a făcut, de altfel, notă discordantă față de celelalte state din Europa Centrală și de Est, care au înregistrat excedente. Ungaria, plus 3,4 miliarde euro, Cehia, plus 2,3 miliarde euro, Polonia, un excedent de 1,4 miliarde euro, Bulgaria, 2,3 miliarde euro, Slovenia, 2,8 miliarde euro, iar Estonia a avut un plus de 800 milioane de euro. Letonia este pe zero și, din regiune, numai Slovacia a încheiat anul trecut cu un deficit de cont curent de 1,8 miliarde euro. Diferența este totuși mare față de nivelul înregistrat de România, dar se poate constata o asemănare între cele două economii și anume dependența accentuată, în materie de comerț internațional, de industria auto. În esență, însă, multe state europene au profitat de conjunctura economică internațională favorabilă pentru a trece pe excedent. România a ratat această schimbare de tendință.
Creșterea deficitului de cont curent pe primele două luni ale acestui an are două cauze: creșterea importului de mărfuri și o deterioare a balanței turismului, ceea ce înseamnă că turiștii români plecați în afara țării au cheltuit mai mult și au fost mai mulți decât turiștii străini care au venit în România.
Cifrele sunt edificatoare. Contul curent la capitolul bunuri are pe primele două luni ale anului un deficit de 1,58 miliarde euro, față de 1,15 miliarde euro, anul trecut. Iar în ceea ce privește, industria turistică, deficitul a crescut cu 100 milioane euro. În esență, creșterea importurilor este „vinovată” de inflamarea deficitului de cont curent. Îngrijorător este ritmul creșterii deficitului de cont curent, care dacă se va menține la nivelul întregului an, România va ajunge la un deficit extrem de ridicat al contului curent. Cu implicațiile de rigoare. În senul presiunii asupra cursului de schimb leu-euro, respectiv a creșterii monedei europene față de cea românească. Efectele creșterii euro asupra pieței interne sunt deja cunoscute: credite mai scumpe în moneda europeană și scumpirea produselor din import.
Mai complicat este însă că ne aflăm în situația în care economia românească înregistrează deja deficite triple. Deficitul bugetar pe primele două luni a atins 0,6% din PIB. O situație atipică, nemaiîntâlnită în ultimii ani.
Al doilea este deficitul comercial. Mai mare cu 30% decât anul trecut, după ce chiar anul trecut, deficitul balanței comerciale a fost mai mare cu 30% față de anul 2016. Al treilea deficit este cel de cont current.
Așadar, începutul de an este îngrijorător. Deficitele aduc presiuni asupra creșterii euro în raport de leu și asupra creșterii datoriei publice. Dincolo de creșterile de pensii și salarii, deficitele triple trag un semnal de alarmă asupra evoluției economiei. Mai exact asupra sensibilităților economiei, care, la un moment dat, se pot transforma în condiții prielnice pentru declanșarea unei recesiuni economice.