Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Confuzie totală în sistemul de pensii

piloni_pensie.jpg

Image source: 
site-ul Autorității de Supraveghere Financiară - Sectorul Pensii Private

Este tot mai neclar ce vrea guvernul Dăncilă de la sistemul de pensii. Conform declarațiilor oficiale, pilonul I, de stat, ar putea să se transforme parțial, într-un sistem care să funcționeze după principiile pilonului II, administrat privat. Adică, să ofere conturi individualizate și randamente investiționale.

La această oră, ideea pare că ține mai mult de SF. De ce? Pentru că sistemul public de pensii are deficit, adică este completat cu bani de la bugetul de stat. Apoi, pilonul I este utilizat după principiul "banii încasați acum, sunt cheltuiți tot acum pentru actualii pensionari". În aceste condiții, este o iluzie să crezi că statul va putea pune bani deoparte pentru a-i plasa și a-i înmulți.

Vestea proastă este că deficitul de la bugetul public de pensii se va adânci în următorii ani. Evoluția demografică a României ne arată acest lucru, în sensul că piramida vârstelor se inversează, adică numărul persoanelor vârstnice îl depășește pe cel al tinerilor ceea ce va pune presiune asupra finanțării sistemului public de pensii.

Tot neclară este și situația pilonului II de pensii administrat privat. În sensul că oficialii guvernamentali insistă pe ideea avansată încă de anul trecut de a cere participanților la sistem să opteze dacă doresc să mai contribuie sau nu pentru pilonul II de pensii. Trebuie înțeles că refuzul de a contribui la pilonul II nu va însemna o reducere a plății, ci o redirecționare a banilor către sistemul de stat.  

Ideea inițierii opțiunii pentru pilonul II este cel puțin neinspirată. În primul rând, pentru că sistemul funcționează. O demonstrează cifrele mari. Sunt șapte milioane de conturi în cadrul pilonului II; activele administrate au ajuns în februarie 2018 la 41,7 miliarde lei, iar din această sumă 7,2 miliarde lei reprezintă câștigul net obținut de participanți prin investirea banilor lor; valoarea contului mediu este de aproximativ 6.000 lei. Dar acest nivel include și conturile goale (nealimentate din diverse motive) și a celor cu contribuții foarte mici. Dacă se realizează o medie a conturilor pentru care se contribuie constant, suma ajunge la 11.475 lei. Ceea ce arată că încep să se acumuleze fonduri în conturile individuale. Sistemul nu este decât la început, știindu-se că este nevoie de 30-40 de ani pentru ca pilonul II de pensii să devină eficient pentru cei care au contribuit.

De altfel, cei trei piloni de pensii (pentru că sunt trei) sunt complementari și nu concurenți. Presiunea demografică asupra sistemului public de pensii i-a făcut pe experți să gândească variante care să aducă venituri suplimentare în momentul pensionării. Adică, s-au înființat pilonul II de pensii administrat privat și pilonul III, facultativ. Pentru contribuțiile la pilonul III se acordă o serie de facilități fiscale. În această logică, specialiștii au făcut și estimări care arate cât va fi rata de înlocuire a salariului cu pensia. Astfel, pilonul I va acoperi 25% din salariul mediu brut pe economie, iar pilonul II va putea suplimenta pensia cu 10-15%.  

Mai trebuie spus că legea de înființare a pensiilor administrate privat prevedea creșterea graduală a contribuțiilor alocate de la 2%, în anul 2008, la 6%, în anul 2016. În practică, nivelul contribuțiilor a fost de numai 5,1% în anul 2016 și 2017 și a scăzut la 3,75%, anul acesta. Toate aceste amânări au dus la acumularea de sume mai mici în contul celor care au contribuit. În plus, fondurile de pensii administrate privat sunt printre cei mai importanți investitori în economie și pe piața de capital. În fine, interesant este că nici până în acest moment nu există o lege de plată a pensiilor private. Schimbarea din domeniul pensiilor este riscantă, ea ar putea bulversa sistemul în loc să îl consolideze.

Confuzie totală în sistemul de pensii (AUDIO)