Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Indicele ROBOR le dă din nou frisoane românilor cu credite. Guda: "Ar putea ajunge la 3,5%"

indice_robor_emotii_credite.jpg

Indicele ROBOR continuă să crească (Sursa foto: pixabay)
Indicele ROBOR continuă să crească (Sursa foto: pixabay)

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a urcat marţi pe piaţa interbancară la nivelul de 2,28%, faţă de 2,22% valoarea de luni. Acesta este cel mai mare nivel din ultimii trei ani şi jumătate, potrivit Băncii Naţionale a României.

Preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari, Iancu Guda, declară la RFI că „nu ar trebui să mai mire pe nimeni că ROBOR-ul maturitate trei luni şi restul maturităţilor o să continue să crească. Semnalam încă de anul trecut, din august am spus, când ROBOR trei luni era 0,96%, că acesta va sări de 2% până la sfârşitul anului trecut şi s-a întâmplat, iar acum semnalăm că această creştere o să continue şi fundamental, legile economiei indică o creştere a ROBOR-ului până la 3,5% la finalul anului curent pentru maturitate trei luni. Principalul motiv pentru care observăm acest fenomen este creşterea inflaţiei, care deja în martie a ajuns la 5%, faţă de aceeaşi lună a anului anterior”.

O valoare a ROBOR apropiată de nivelul de marţi a fost înregistrată pe 27 octombrie 2014: 2,33%.

Indicele la şase luni, folosit în calculul dobânzilor la creditele ipotecare a crescut până la 2,52%, de la nivelul de 2,49% înregistrat luni.

La începutul acestui an, ROBOR se situa la 2,05%, iar în perioada similară a anului trecut indicatorul era la 0,87%.

Indicele ROBOR e stabilit zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de zece bănci selectate de banca centrală.