Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Teodorovici, agent 007

eugen_teodorovici_rfi.jpg

Ministrul finanțelor Eugen Teodorovici a anunțat că va veghea ca inspectorii Antifraudă să nu-i deranjeze pe contribuabilii corecți. Afirmația a fost făcută în contextul minivacanței de 1 mai.
Sursa imaginii: 
RFI România (arhivă)

"Voi fi prezent pe litoral și voi veghea ca ANAF să respecte contribuabilul, fără să perturbe activitatea economică în nicio zonă. Nu pot să particip, dar am să veghez din umbră, poate să fie ziua, poate să fie noaptea". Acesta este un citat din ministrul finanțelor, Eugen Teodorovici care a declarat ieri că acțiunile de control care vor începe pe litoral o dată cu concediul de Întâi mai vor trebui să respecte contribuabilul. Ni-l putem imagina pe ministrul finanțelor ascuns prin tufișuri, precum un agent special, și urmărind felul în care se desfășoară controalele inspectorilor de la Antifraudă.

Dincolo de această imagine specială, Eugen Teodorovici revine cu ideea vehiculată în campania electorală care susținea că organele de control ale statului trebuie să aibă o altă abordare față de agenții economici. Adică, să nu îi urmărească special pentru a le da amenzi și mai ales să nu mai aplice penalități pentru infracțiuni nesemnificative precum lipsa unui afiș cu ora deschiderii și închiderii magazinului sau restaurantului.

De altfel, aceasta a fost și ideea apariției legii prevenirii care a fost adoptată, dar despre care nu știm în ce măsură are și efecte pozitive. Se știe, însă, că discursul de campanie electorală, cel cu schimbarea atitudinii fiscului față de contribuabil nu a fost aplicat în practică. Reprezentanții mediului de afaceri susțin că nu s-a schimbat nimic important în ceea ce privește controalele fiscului.

Faptul că inspectorii de la Antifraudă vor fi în inspecții pe litoral este deja o tradiție. Justificată sau nu. Pentru că, pe de o parte, litoralul rămâne în continuare o mare sursă de evaziune. Transportul local, micile dughene și magazine, bâlciurile și bazarurile de tot felul sunt spații comerciale în care bonul fiscal a rămas un obiect rar.

Pe de altă parte, nu o să știm niciodată dacă nu cumva forțele de control masate pe litoral ar fi mai eficiente dacă s-ar îndrepta către alte zone și către alți contribuabili. Fiscul din România are fără îndoială o mulțime de probleme, precum lipsa informatizării sau relația cu contribuabilul. Dar cea mai mare temă de dezbatere ar trebui să fie cea legată de faptul că inspectorii fiscali nu se concentrează pe marile fraude. Fiscul trage cu tunul după vrăbii în loc să lupte cu marii evazioniști.

Din acest punct de vedere, prezența inspectorilor Antifraudă pe litoral seamănă mai mult cu o minivacanță decât cu o acțiune menită să combată evaziunea fiscală. Indiferent dacă asupra lor va veghea ziua sau noaptea ministrul finanțelor. Cu atât mai mult cu cât infracțiunea privind lipsa emiterii bonului fiscal a intrat sub incidența legii prevenirii, adică nu mai este sancționată la prima abatere.

De altfel, marile lanțuri hoteliere de pe litoral și-au schimbat strategia. Într-un interviu acordat RFI, președintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc, Mohammad Murad, recunoaște deschis că lipsa forței de muncă îi aduce pe proprietarii de hoteluri în situația de a angaja sezonier lucrători fără calificare. Ba chiar, situația este la limita legii, în sensul că un control (nu de la Antifraudă, ci de la Inspecția Muncii) i-ar pune pe angajatori în situația de a fi sancționați.

Este ca o invitație la control pentru inspectorii privind legislația muncii. Care probabil nu vor ezita să o onoreze. Problema, însă, rămâne. Dincolo de amenzile fiscale sau cele ce țin de legislația muncii, nu există soluții sănătoase. Precum o legislație care să încurajeze angajarea de forță de muncă, eventual din alte state, și legarea caselor de marcat fiscale la serverul ANAF. Dacă s-ar întâmplă așa, ministrul Teodorovici nu ar mai trebui să îi supravegheze din umbră pe inspectorii fiscali, iar angajații de la Antifraudă s-ar concentra pe marea evaziune.

 
Teodorovici, agent 007 (AUDIO)