Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Europa nu va mai avea voie să producă decât ecologic

Doar 10% din gunoiul Uniunii Europene trebuie depozitat din 2035 la gropile de gunoi, restul deșeurilor trebuie reciclate. Economia trebuie regândită așa încât materialele din care se fabrică diferse produse să rămână în circulație cât mai mult timp. Uniunea Europeană a aprobat săptămâna trecută 4 noi directive privind aceste aspecte, iar Simona Bonafe, raportorul UE pentru economie circulară spune că aceasta trebuie să fie văzută drept economia viitorului.

Simona Bonafe: Avem patru directrive care schimbă modul în care considerăm deșeurile. Deșeurile sunt în general o problemă, iar noi vrem ca acestea să devină o oportunitate pentru noi companii și noi afaceri. Europa consideră că putem gândi împreună dezvoltarea economică și mediul. Pachetul votat e important din mai multe puncte de vedere. Vom permite depozitarea limitată a deșeurile în gropi de gunoi. Sunt state membre UE care nu depozitează nimic în gropi de gunoi, avem alte state UE care depozitează încă totul în gropile de gunoi, așa că va fi greu să atingem obiectivul la nivel european, dar este important să o facem.

Rep: Ce obiectiv s-a fixat?

În 2035 ne-am propus ca doar 10% din deșeurile Uniunii Europene să ajungă la gropile de gunoi. Maxim 10%. Dacă atingem mai puțin este și mai bine. Credem că tot ceea ce se depozitează în gropile de gunoi este pierdut pentru totdeauna din punct de vedere al reciclării.

Rep: Și otrăvește mediul...

Simona Bonafe: Da, da, desigur, dar economia circulară nu înseamnă numai felul în care depozităm ceva, ci și felul în care fabricăm produse. Acestea trebuie fabricate altfel, într-o manieră mai circulară, reciclabilă. Produsele trebuie să fie mai refolosibile, mai reciclabile. Vedeți, trebuie să schimbăm felul în care gândim ca și consumatori, ca antreprenori, ca producători. În primul rând ca producători. Dar consumatorii sunt importanți pentru producători. Aceștia fac ceea ce consumatorii cer... așadar dacă noi, consumatorii, vom fi mai sensibili la ideea de sustenabilitate și reciclare, productătorii vor avea și ei o atitudine mai sustenabilă. Avem mai multe legi în aceste pachete și mai multe obiective pe care le cerem țărilor membre să le îndeplinească. Am vorbit despre gropile de gunoi, dar aceste directive includ și prevenția referitoare la ajunsul deșeurilor în aceste gropi. Directivele vorbesc de reciclare, le cerem statelor membre să recicleze mai mult ca până acum. Acest aspect e important, dacă se reciclează, avem mai multe deșeuri care se întorc în ciclul de producție și crește economia circulară.

Rep: Vorbeați de patru directive. Care sunt cele patru?

Simona Bonafe: Așadar e directiva privind gropile de gunoi, cea privind ambalajele, sfârșitul vieții vehiculelor și o directivă privind bateriile. Viziunea și scopul nostru este să ne îndreptăm către un nou model economic în Uniunea Europeană. Astăzi producem și consumăm într-un mod liniar și vrem să ajungem într-un model circular, în care aruncăm puțin, ținem în circuit cât mai mult materia primă și refolosim foarte mult. Nu este numai o filozofie de mediu, ci una economică. Aici vor apărea o mulțime de oportunități.

Rep: Cum veți motiva consumatorii să reducă cantitatea de deșeuri pe care o aruncă? Aveți prevăzute, de exemplu, scăderi de taxe pentru comunitățile care reciclează mai mult?

Simona Bonafe: Pachetele prevăd mai multe măsuri și rămâne la latitudinea statelor membre ce tip de soluții de încurajare vor implementa. Unele sunt în genul celor la care vă referiți... depinde mult felul în care vor integra statele membre filozofia economiei circulare ca economie a viitorului. Eu cred însă, că există din ce în ce mai multă sensibilizare în rândul consumatorilor privind sustenabilitatea. Știți că atunci când consumatorii își schimbă obiceiurile, producătorii iau în considerare preferințele acestora. Este un sistem care pur și simplu are nevoie să înceapă de undeva. Cred că aceste noi reglementări vor aduce un nou început. Acum avem realmente un cadru legislativ pe care statele membre trebuie să îl implementeze.

Rep: Spuneați că aveți o directivă privind bateriile...

Simona Bonafe: La baterii sunt mai puține schimbări. Cele mai multe schimbări privesc ambalajul. Aici avem noi obiective în anii care urmează.

Rep: Vorbeați de sensibilarea consumatorului... eu am vorbit și de producătrori. Am senzația că o buna parte a responsabilității cade pe umerii consumatorului. Mă gândesc că mai mai multă presiune pe producători să fie mai responsabili cu mediul ar fi bună. De exemplu, în ceea ce privește ambalarea... Totul e ambalat în plastic...

Simona Bonafe: De fapt, producătorii au înțeles foarte bine că prin economia circulară înseamnă o oportunitate și pentru ei. Dacă folosesc resursele într-un mod mai sustenabil, vor cheltui mai puțin, de exemplu, pe energie, în materie primă. Deci și pentru ei este o nouă modalitate de a face lucrurile. În ceea ce privește plasticul, avem o nouă strategie europeană care vrea ca până în 2030 să fie vândute numai produse în plastic reciclabil. Aceasta e o măsură foarte puternică care poate împinge companiile să producă într-un mod mai sustenabil.

 

Rubrică realizată cu sprijinul:

 

Sursa imaginii: 
economiecirculara.eu