Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Reforma zonei euro – noi propuneri ale Franței și Germaniei

euro_1.png

Franţa şi Germania şi-au stabilit ca obiectiv ca până la summitul european din iunie să ajungă la un compromis
Franţa şi Germania şi-au stabilit ca obiectiv ca până la summitul european din iunie să ajungă la un compromis
Image source: 
Wikimedia Commons

Parisul și Berlinul anunță că până în luna iunie vor face publice propuneri comune privind reforma zonei euro, subiect pe care insistă în mod special preşedintele Franţei, Emmanuel Macron.

”Cred cu tărie că vom fi în măsură să găsim un compromis între Franţa şi Germania pentru următorul summit european din luna iunie”, a asigurat ministrul francez de finanţe Bruno Le Maire la o conferinţă de presă comună cu omologul său german Olaf Scholz, la finalul unei reuniuni a miniştrilor europeni de finanţe desfăşurată la Sofia.

”Lucrăm intens pentru a găsi soluţii şi vom reuşi, sunt foarte optimist în această privinţă”, a spus la rândul său Olaf Scholz.

Cei doi miniştri au discutat despre reforma zonei euro în marja reuniunii de la Sofia, urmând ca Bruno Le Maire să se deplaseze în curând la Berlin pentru a continua tratativele.

Cancelarul Angela Merkel şi preşedintele Emmanuel Macron au reafirmat şi ei, la ultima întâlnire din 19 aprilie, voinţa lor ca până în luna iunie să avanseze o propunere comună franco-germană privind reformele în Uniunea Europeană, recunoscând totodată că au puncte de vedere diferite la acest capitol.

Franţa şi Germania şi-au stabilit ca obiectiv ca până la summitul european din iunie să ajungă la un compromis nu doar privind reforma zonei euro, ci asupra unei reforme de ansamblu a Uniunii Europene post-Brexit, între statele membre existând însă numeroase divergenţe, cum este cazul revizuirii politicii de azil pentru migranţi.

Preşedintele Emmanuel Macron a formulat în numeroasele sale intervenţii o serie de idei privind reformarea UE post-Brexit. Pentru reforma zonei euro el insistă asupra unei împărţiri mai uniforme a riscurilor între statele care folosesc moneda comună, în principal prin crearea unui buget al zonei euro şi a unui Fond Monetar European, precum şi a unui post de ministru de finanţe şi a unui parlament al zonei euro, propuneri primite cu rezerve la Berlin.

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a insistat pe lângă statele membre ale Uniunii Europene să depăşească divergenţele şi să ajungă la un compromis. ”Începem să intrăm în criză de timp”, a atenţionat el.