Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Efectele crizei politice asupra economiei

intrebare.png

Efectele crizei politice asupra economiei
Image source: 
pixabay.com

Întrebarea aflată pe buzele tuturor, în acest moment, este: în ce măsură criza politică influențează economia? Și, în plus, revine în discuție o dilemă mai veche: este economia independentă de politică?

Mai întâi, este vizibil că tensiunile de pe scena politică au efecte asupra indicatorilor economici. Motivul este simplu: în cazul tensiunilor politice investitorii se crispează. Dacă tensiunea se prelungește și devine criză politică investitorii își pierd încrederea. Iar economia este, printre altele, o problemă de încredere.

Tensiunea politică a avut deja primele efecte asupra celei mai sensibile piețe: cea valutară. La sfârșitul săptămânii trecute, euro a crescut față de leu. A fost o reacție de așteptat, chiar dacă nu a fost o variație prea mare: un euro care a crescut la 4,6618 lei de la 4,6474 lei, în ziua precedentă.

Indicii Bursei de valori de la București nu au fost atinși de instabilitatea politică. Previzibil, pentru că piața de capital din România pare a fi la adăpost de evenimentele zilnice. Indicii bursieri urmează tendințele generale ale economiei românești, dar nu sunt atât de sensibili la evoluțiile politice.
 
Piața valutară este cea mai expusă la tensiunile politice. Pe această piață se adună atât cei care doresc să speculeze momentul, cât și cei care tranzacționează în mod curent.  Dar nu doar piața valutară este sensibilă, ci și cea monetară. Adică, dobânzile. O piață aflată deja în mijlocul atenției și supusă presiunii. Semnalele de criză politică nu fac decât să adâncească problemele de pe piața monetară.

Depinde însă cât durează tensiunile din politică. Dacă ele se întind pe o perioadă mai lungă de timp, este foarte probabil ca piețele să reacționeze, în sensul că ar putea să crească euro și dobânzile.

Mai complicată este însă situația potențialilor investitori și în special a celor străini care își doresc să vină în România. Pentru aceștia, tensiunile politice sunt luate în calcul în hotărârea de a investi. Deciziile privind politicile publice luate la nivel politic care au avut efect în economie au existat din abundență în ultimul an, precum, introducerea TVA split, transferul contribuțiilor de la angajator la angajat, creșterea salariului minim sau explozia inflației. Dacă adăugăm și dorința de schimbare a legilor justiției, incertitudinea în mediul de afaceri este și mai mare.

Nu trebuie supraestimată influența crizei politice asupra economiei. Dar nici ignorată. Independența economiei de politică, o temă mult-discutată în ultimii ani, este doar o vorbă goală. Atât timp cât în perioada de creștere economică, guvernul a inițiat schimbări după schimbări, funcționarea economiei independent de politică nu este decât un deziderat. În plus, mediul politic, prin alocarea de resurse, continuă să influențeze afacerile.

Investitorii sunt interesați de infrastructură, de nivelul calificării și de costurile cu forța de muncă. Dar la fel de important este și climatul politic, nivelul corupției sau modul în care deciziile politice influențează mediul economic. Din aceste puncte de vedere, România nu este cea mai atrăgătoare piață pentru investitorii în economia reală.

Nu înseamnă că divergențele de opinie nu trebuie rezolvate în politică. Clarificările sunt mai bune decât teama de o criză politică. În concluzie, evoluția cursului de schimb, a dobânzilor sau a pieței de capital sunt influențate de momentele de instabilitate politică. În restul timpului, investitorii pe termen lung s-au obișnuit cu volatilitatea și conflictele din politica românească.

Efectele crizei politice asupra economiei (AUDIO)