Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cresc veniturile bugetului, cheltuielile explodează

statistica_alarmanta_mediu_afaceri.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Putem avea o primă imagine despre cum va arăta bugetul de stat anul acesta, pentru că Ministerul Finanțelor a publicat datele privind execuția bugetară pe primul trimestru.

Cifrele sunt în nota începutului de an. Adică, o creștere solidă a veniturilor bugetare, care însă nu este suficientă pentru a acoperi creșterea excepțională a cheltuielilor. Concret, veniturile bugetare au crescut pe primul trimestru cu aproape 12% față de anul trecut, în timp ce cheltuielile au avut un salt cu 22%.

Creșterea veniturilor bugetare are câteva surse. În primul rând, trebuie remarcat saltul spectaculos al veniturilor din contribuții de asigurări. Explicația acestei creșteri este destul de simplă: creșterea salariilor bugetare și din sectorul privat a adus colectarea de contribuții mai mari la bugetul de stat. Este posibil, de asemenea, să fie vorba și de o creștere a numărului de contracte de muncă și să sperăm și de o migrare a unor locuri de muncă din zona neagră în cea oficială.

Mai există o evoluție favorabilă a veniturilor bugetare și anume sumele primite de la Uniunea Europeană în contul cheltuielilor prefinanțate. Sumele au făcut un salt procentual substanțial, cu 43%, dar în valoare nominală rămân la un nivel modest de 4,2 miliarde lei, adică sub un miliard de euro.

Atrag atenția scăderile înregistrate la capitolele impozit pe profit, minus 3,3%, și impozit pe salarii, minus 15%. Explicațiile le găsim în schimbările fiscale apărute anul trecut. Este vorba despre scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10% și despre includerea companiilor cu o cifră de afaceri de până la un milion de euro în regim de impozitare pentru microîntreprinderi.

Îngrijorătoare este scăderea încasărilor din TVA pe luna martie 2018 față de aceeași perioadă de anul trecut. Astfel, în martie 2018 încasările din TVA au fost de 3,8 miliarde lei, în timp ce în martie 2017 veniturile bugetare din TVA erau de 4,2 miliarde lei, ceea ce înseamnă o scădere cu 10%. Este semnalul pe care economia îl dă cu privire la scăderea consumului. Rămâne de urmărit în ce măsură această tendință se va manifesta și în perioada următoare.

În ceea ce privește cheltuielile bugetare, nu mai surprinde pe nimeni creșterea acestora cu 18% la capitolul cheltuieli cu salariile. O discuție distinctă este cât a mai rămas efectiv creșterea salarială netă după ce au fost transferate contribuțiile sociale de la angajator la angajat și după ce inflația a explodat.

Cum ajung cheltuielile să urce cu 22% pe primul trimestru, față de perioada precedentă? Subvențiile cresc cu 25%, pe fondul plăților efectuate către producătorii agricoli și către sectorul de transport feroviar pentru călători și pentru transportul cu metroul. Cheltuielile cu asistenta socială au crescut cu 11% ca urmare a majorării punctului de pensie, la jumătatea anului trecut.

În fine, în termeni procentuali pare că guvernul dorește să își ia revanșa pentru cheltuielile cu investițiile extrem de mici de anul trecut. Astfel, pe primul trimestru al acestui an, investițiile publice înregistrează un plus cu 280%, în termeni nominali însemnând o valoare de aproximativ 4 miliarde lei, adică de aproape cinci ori mai puțin decât salariile și de două ori mai puțin decât cheltuielile pentru bunuri și servicii.

Una peste alta, primul trimestru se încheie cu un deficit de bugetar de 5,4 miliarde lei, adică 0,48% din PIB. Spre comparație, anul trecut, bugetul înregistra un excedent de 0,18% din produsul intern brut. Sunt cifre care nu fac decât să confirme că România se află în zona cheltuielilor care depășesc puterea de a obține venituri bugetare pe măsură.

 
Cresc veniturile bugetului, cheltuielile explodează (AUDIO)