Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Deficitul public al României este cel mai mare din UE (Comisia Europeană)

p036907-6437.jpg

Pierre Moscovici 2019
Comisarul european Pierre Moscovici observa o neta ameliorare a performantelor în zona euro
Image source: 
European Union, 2018

Deficitul public al României este singurul din toată UE care nu se situează sub pragul de 3% din PIB în 2018 , spune Comisia Europeană. Anul acesta este pentru prima dată din 1999 când toate statele zonei euro au reușit să scadă acest deficit sub pragul admis.

Creșterea economică în România este pusă la îndoială pe termen scurt din cauza mai multor factori, printre care și creșterea costului forței de muncă care afectează exporturile.

« De manieră generală, incertitudinea privind acțiunile guvernului român afectează creșterea economică", spune Comisia Europeana în previziunile sale economice de primăvară. 

In ciuda creșterii PIB-ului, datoria publică a României crește si ea. Deficitul public este de  3,4% din PIB în 2018, România fiind singura țară « în roșu » anul asta din toata UE. 

Din cauza relaxării fiscale, deficitul structural al României (mai revelator decât deficitul public) urcă constant în ultimii doi ani și va ajunge la 4 1/4% în 2019. 

Per ansamblul UE, tendința creșterii economice este confirmată pentru 2018, cu o ușoară încetinire a ritmului în 2019, când ea se va situa la 2.3% în UE si 2% în zona euro.