Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


11 oameni pentru intrarea în zona euro

euro.jpg

Aderarea la zona euro ar trebui să se transforme într-un plan de țară. Comitetul național care își propune să realizeze până la sfârșitul anului un plan de aderare a început să lucreze.
Image source: 
pixabay.com

Publicația electronică “Hotnews.ro” a prezentat sinteza dezbaterilor care au avut loc în cadrul Comisiei Naționale de fundamentare a planului național de aderare la zona euro. Trebuie menționat că această comisie a fost anunțată la recentul Congres al PSD și a fost formată în urmă cu câteva săptămâni. O comisie cu același obiect de activitate, de fapt un comitet tehnic, există de opt ani de zile, în Banca Națională, un comitet care după cum spune guvernatorul Isărescu a trecut în revistă cele mai importante domenii în ceea ce privește adoptarea zonei euro. Este adevărat că rezultatele comitetului au fost destul de discrete.

De aceea, este interesant de văzut felul în care gândesc și acționează cei 11 reprezentanți din zona politică, academică și din sectorul privat care au fost prezenți la prima întâlnire a Comisiei. Printre ei s-au aflat premierul Dăncilă și vicepremierul Viorel Ștefan, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, dar și senatorul liberal Florin Cîțu.

Premierul Viorica Dăncilă a prezentat considerentele care stau la baza aderării la zona euro. În viziunea guvernului, este vorba despre nevoia unui consens național pe tema trecerii la moneda euro. Un al doilea factor de oportunitate este dat de președinția Uniunii Europene pe care România o va deține de la începutul anului viitor. Dar, mai important, în acest context, este că noua Comisie își propune să realizeze până la sfârșitul anului un lucru foarte concret și anume un plan clar de adoptare a monedei euro. Ceea ce nu este puțin lucru. Va mai rămâne după aceea, bineînțeles, să fie și pus în aplicare. O a treia observație a premierului Dăncilă a fost aceea că procesul de adoptare a monedei euro este unul complex și dificil, ceea ce duce la necesitatea de a fi considerat un plan de țară.

Un lucru important este că în cadrul Comisiei s-a spus foarte clar că țările care sunt în Uniunea Europeană, dar nu au trecut la euro, deci și România, sunt membri cu derogare temporară, ceea ce înseamnă că au obligația de a intra în zona euro. Mai devreme sau mai târziu, după cum afirmă premierul Dăncilă.

Dar, și expertul independent Aura Socol, în studiul pe care l-a prezentat în fața Comisiei, a explicat că Tratatul de funcționare al Uniunii Europene prevede obligația României de a face toate demersurile pentru a trece la o etapă superioară de integrare, adică la zona euro. Deci, elita politică și economică din România nu ar trebui să se mai întrebe dacă și când să treacă la moneda europeană, ci în ce condiții, cum, să adopte moneda euro, a spus expertul Aura Socol.

Tehnic vorbind, există o serie de avantaje pe care le va aduce aderarea la zona euro. Convergența nominală, care presupune sincronizarea indicatorilor economici cu cei din zona euro, este unul din acestea. Dar, înainte de a adopta euro, economiile trebuie să treacă printr-un adevărat test de sustenabilitate și anume să rămână timp de doi ani în anticamera euro, în așa-numitul mecanism al ratelor de schimb. Este un test pentru că în perioada în care se află în anticamera euro, cursul de schimb este extrem de stabil. În aceste condiții, economia trebuie să îndeplinească și ceilalți parametri economici ai convergenței nominale. Au fost cazuri în care unele state nu au reușit acest lucru, iar anticamera euro s-a prelungit până la 9 sau chiar 11 ani. Deci, momentul în care România va alege să între în mecanismul ratelor de schimb este foarte important.

În fine, pentru a putea fi aptă să între în zona euro, România are nevoie să atingă și convergența reală, adică o serie de indicatori care caracterizează nivelul de dezvoltare. Doar că asupra acestei teme se poartă discuții aprinse, fiind definită de la produsul intern brut pe cap de locuitor până la nivelul salariilor din România față de Europa.

În orice caz, este bine că pe agenda publică se află adoptarea euro și, mai mult, că lucrările Comisiei de specialitate se vor termina cu un plan de urmat pentru anii viitori.

11 oameni pentru intrarea în zona euro (AUDIO)