Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cu cât se ieftinește curentul și ce trebuie să înțeleagă casnicul Popescu din asta?

contor.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

ANRE e așteptată să stabilească, luna aceasta, tarifele finale la energia electrică livrată în sistem reglementat populației. Condițiile de piață, dar și o investigație recentă a Consiliului Concurenței  (care a constatat înțelegeri între companii din domeniu) ar justifica o ieftinire a curentului. Cel mai probabil însă, aceasta va fi de sub 10%, e de părare Ionuț Purica, expert în energie. 

Independent de decizia ANRE, consumatorul casnic din România trebuie să înțeleagă că on piață liberă însemană volatilitate și să-și adapteze obiceiurile de consum la tarifele din piață, explică Ionuț Purica: 

Ionuț Purica: O să fie o scădere, nu știu cât de semnificativă sau de mare, dar în mod normal, reacția ar trebui să fie pe scădere de tarif reglementat.

Reporter: O puneți, în principal, pe seama investigației celor de la Consiliu sau ne uităm și pe OPCOM unde a scăzut prețul cu 30%?

I.P: Ne uităm la toți factorii. O dată este scăderea prețului pe piață. Începe să funcționeze piața noastră. Sunt volatilități de toate felurile. Deja se pare că în perioada aceasta cererea s-a mai micșorat. Oferta a rămas pe acolo, în consecință, prețul scade. Mai mult decât atât, apare rezultatul anchetei Consiliului Concurenței care întărește idee ca undeva va trebui să existe o reacție în jos sau o reacție în sensul evoluției pe piață al prețului reglementat. 

Rep: Pentru că a scăzut atât de mult tariful la tranzacționare, putem spera la o ieftinire procentuală de două cifre?
I.P: Puțin probabil. Nu cred. După mine, o să fie un pic sub 10%. Trebuie să înțelegem un lucru. Ieftinind foarte tare prețul energiei, furnizorii îi omoară pe producători și pe transportatori. ANRE trebuie să găsească întotdeauna un echilibru între chestiunile astea.

Rep: Arhitectura pieței avantajează consumatorul casnic?

I.P: Noi zicem că avem o piață liberă în care consumatorul casnic poate să își aleagă furnizorul. Din câte știu, relativ puțini furnizori casnici au făcut niște pași mari. Este avantajat de faptul că este un moment de scădere a prețului. Dar, atenție, în ianuarie anul trecut au fost niște momente de creștere mare a prețului. Apar volatilități ale prețului energiei pe piață, care încep să fie semnificative și la noi. Faptul că acum scade prețul favorizează consumatorul. Ca ideee, vă spun două lucruri. În primul rând, consumatorii trebuie să se unească pentru a putea să negocieze cantități mari de energie. Dacă iei nu știu câte blocuri din cartierul Titan, Drumul Taberei sau care vreți și asociațiile de bloc se unesc și constituie un mare consumator casnic, acest consumator, care are putere de negociere prin cantitatea de energie mare pe care o consumă, se poate duce și negocia prețuri mai scăzute. Al doilea lucru este că sper ca în piața de energie electrică, care este totuși dinamică, să nu apară acea asimetrie care se găsește în piața produselor petroliere. Atunci când a scăzut de trei ori prețul petrolului nu a scăzut proporțional prețul benzinei și al motorinei. Cum crește puțin prețul petrolului, repede creștem prețurile produselor petroliere. Vedeți acum că a crescut de la circa 50 la 75.

Rep: 2017 a fost un an dificil, a fost cum a fost și cu anumite condiții vitrege, secetă în vară, o iarnă grea. Ce trebuie, până la urmă, să înțeleagă consumatorul român? Cum poate el să priceapă, mai nou, această volatilitate adusă de liberalizare?

I.P: În primul rând, consumatorii mari, eligibili, își fac niște contracte care să le asigure un portofoliu de surse de generare suficient de variat ca să poată să compeseze diversele elemente de tipul că dacă e secetă Hidroelectrica nu mai dă atâta energie. Dar poți să iei mai mult din cărbune, poți să iei din nuclear.

Rep: Si consumatorul Popescu?

I.P: Consumatorul Popescu Gheorghe, cum era pe vremuri denumirea unui anumit gen de material, trebuie să înțeleagă că va trebui să își facă niște provizii și gândire a consumului lui în raport cu prețurile și să își dimensioneze resursa financiară de așa natură încât să fie pregătit la posibile salturi de preț.

Ascultă AICI interviul integral: