Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cei mai bogați europeni

Economiile populației au crescut în multe țări europene în 2017.

Un studiu al băncii ING, citat de cotidianul francez Les Echos, prezintă o analiză a nivelului de economisire din câteva state europene. Prima observație este că, anul trecut, nivelul economisirii a crescut în Franța cu 140 miliarde euro. Astfel, patrimoniul financiar deținut de francezi a ajuns la 5.200 miliarde euro, ceea ce înseamnă, în medie, echivalentul a 178.000 euro pe gospodărie. Corectat cu datoriile, care ajung la aproximativ 1.500 miliarde euro, patrimoniul financiar net mediu al unei gospodarii franceze ajunge la o valoare de 124.000 euro, un nivel care a crescut anul trecut. Interesant este că francezii sunt mai bogați decât germanii, al căror patrimoniu financiar net este de numai 108.000 euro pe familie. Surprinzător, dacă ne gândim că Germania este, totuși, cea mai mare economie europeană, în raport de produsul intern brut.

La nivel mondial, un studiu realizat, în același domeniu, de societatea de asigurări Allianz arată că în anul 2016, cei mai bogați cetățeni ai lumii erau elvețienii, cu un patrimoniu financiar net de 170.000 euro pe cap de locuitor, urmați de americani cu 161.000 euro per cap de locuitor și de britanici, cu 96.000 euro pe cap de locuitor. Dintre statele membre ale Uniunii Europene, în primele zece din lume se află, alături de Marea Britanie, și Suedia, Belgia și Olanda. Franța se află abia pe locul 16.

Aceste cifre sunt relevante pentru nivelul de bunăstare al populației unei țări și reflectă nivelul de trăi al cetățenilor completând cifrele indicatorilor macroeconomici, care sunt o oglindă a evoluției economiei. Trebuie spus că la patrimoniul financiar, care reprezintă sumele de bani, se adaugă și cel nefinanciar, format într-o măsură importantă din active imobiliare. În Franța, patrimoniul non-financiar ajunge la un total de 7.500 miliarde euro, ceea ce înseamnă, în medie, aproximativ 255.000 euro pentru o gospodărie.

În ceea ce privește distribuția economiilor financiare, studiul arată că, în Franța, 65% din patrimoniul financiar este deținut de 20% din populație, iar 5% din francezi dețin 40% economiile totale.

În România, situația este total diferită. Astfel, în ceea ce privește economiile în bănci, 66% din deponenți dețin numai 1% din sumă totală a depozitelor bancare. Aceștia au în conturi sume de cel mult 1.000 lei. Cei care au sume mari în depozite bancare, de până la 50.000 lei, reprezintă 4% din totalul deponeneților și dețin 67% din totalul economiilor bancare. Se poate observă că, spre deosebire de România, în Franța inegalitățile de avere sunt mai mici.

Cu toate acestea, autorii studiului remarcă faptul că, în Franța, o gospodărie din trei are un patrimoniu financiar mai mic de 30.000 euro și un francez din cinci nu are economii bancare.

În România, valoarea depozitelor bancare deținute de persoane fizice era de 130 miliarde lei. Dacă ne raportăm doar la depozitele bancare, media pentru o gospodărie este de aproximativ 3.800 euro. Cu precizarea că datele sunt incomplete, în sensul că la depozitele bancare ar mai trebui adăugate sumele cash, aflate la populație sau banii investiți pe piață de capital, în fondurile mutuale sau în asigurări.

Acestea sunt datele dispobile pentru România. Ele nu sunt suficiente pentru a putea calcula patrimoniul financiar al românilor. Cu atât mai puțin pe cel nefinanciar care evaluează activele totale. România nu are din păcate nici până astăzi o evaluare a clădirilor rezidențiale sau a terenurilor intră și extravilane, așa după cum nu are finalizat procesul de cadastrare. 

Cu siguranță, însă, românii nu pot depăși condiția României, una din țările Uniunii Europene aflate la sfârșitul clasamanetelor la cei mai mulți indicatori economici.

 
Cei mai bogați europeni (AUDIO)