Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


EXCLUSIV: Cum stăm cu fondurile UE în agricultură? (date oficiale AFIR)

”România a accesat până acum puțin peste o treime din fondurile europene destinate agriculturii în perioada 2014-2020”. Precizarea este făcută la RFI de Călin Nuțu, director de relații publice în cadrul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

În interviul acordat RFI, directorul de relații publice în cadrul AFIR, Călin Nuțu, precizează că până în prezent au fost accesate de către fermierii români 36% din fondurile disponibile prin PNDR 2014-2020. ”Am accesat 3,17 miliarde de euro (36% din total), plus plăți aprobate de Comisia Europeană de 2,8 miliarde de euro”, spune Călin Nuțu, care se arată convins că, ”având în vedere numărul mare de cereri de finanțare, toți banii europeni rezervați agriculturii românești vor fi accesați până la finalul actualului exercițiu financiar european”.

Ascultă:Întrebat cum răspunde nemulțumirii unor fermieri care reclamă ritmul lent în care sunt procesate dosarele, precum și întregul proces de evaluare a acestora, oficialul AFIR susține că funcționarii instituției pe care o reprezintă își fac treaba cu maximă transparență: ”Noi avem o procedură foarte clară și transparentă, toate cererile de finanțare se depun exclusiv online pe www.afir.ro. Evident că oamenii care așteaptă un răspuns vor ca lucrurile să meargă cât mai rapid, dar procesul de verificare a dosarelor este complex. În plus, sunt foarte multe cereri, în unele cazuri de zece ori mai multe decât banii repartizați pe sectorul respectiv”.

Ascultă interviul acordat RFI de Călin Nuțu, director de relații publice în cadrul AFIR:

Călin Nuțu, director de relații publice în cadrul AFIR, despre fondurile UE în agricultură
1332