Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Fiul unui tâmplar devine cel mai bogat om din Marea Britanie

jim-ratcliffe.jpg

Jim Ratcliffe
Jim Ratcliffe are o avere estimata la 21 de miliarde de lire sterline
Image source: 
Ineos

Magnatul Jim Ratcliffe a devenit cel mai bogat om din Marea Britanie cu o avere estimată la 21 de miliarde de lire sterline (24 miliarde de euro), potrivit listei anuale publicat de Sunday Times. Fiul unui tâmplar, el devine primul industriaș născut în UK care urcă în fruntea acestei liste. 

În vârstă de 65 de ani, Ratcliffe este președintele conglomeratului Ineos, un gigant al industriei chimice cu o cifră anuală de afaceri de 45 de miliarde de lire care are peste 18500 de angajați în 22 de țări din lume.

Ineos este implicat printre altele în producerea de antibiotice, epurarea apei, izolarea locuințelor, alimente ambalate, exploatarea gazelor de șist și multe altele. 

Magnatul britanic a uimit lumea afacerilor prin rapiditatea cu care și-a acumulat averea: în 25 de ani. De altfel, chiar el însuși se declară surprins.

"Ar trebui să vedeți fotografia locuinței sociale de unde am început", spune el într-un interviu acordat lui Sunday Times, probă a faptului că nu-și datorează averea unei moșteniri.

Tatăl său era tâmplar iar mama contabilă, familia locuind într-o casă proprietatea consiliului local dintr-o suburbie a orașului Manchester.

După studii secundare fără strălucire, Ratcliffe a urmat cursurile facultății de inginerie chimică de la Universitatea Birmingham unde din nou nu a strălucit. 

Primul său post a fost la conglomeratul BP, fostul British Petroleum, unde a fost concediat după numai trei zile pentru că șeful său a descoperit în raportul medical că Ratcliffe avea o eczemă ușoară.

"Nu putem să cheltuim bani pe pregătire pe cinci ani și după aceea să descoperim că ai o alergie. Așa că poți pleca", i-a spus șeful.

Capital de risc

Ratcliffe a realizat că nu ingineria chimică era chemarea sa, ci contabilitatea și după aproape 15 ani petrecuți în mari companii ca ESSO sau Courtaulds, el s-a lansat în lumea capitalului de risc - venture capital, iar acum 20 de ani a înființat Ineos.

Vas IneosCompania Ineos este implicată în exploatarea gazelor de șist (foto: https://www.gasworld.com)

Îngrijorat de declinul industriei manufacturiere în Marea Britanie, Ratcliffe consideră că acesta constituie principala cauză a votului din referendumul din 2016 în favoarea ieșirii din Uniunea Europeană în nordul Angliei de unde este originar.

Ratcliffe este un fanatic al triatlonului și finanțează inițiativele Daily Mile și  Go Run for Fun care încurajează copiii de grădiniță și școală primară să alerge zilnic.

Potrivit lui Sunday Times, averea lui Ratcliffe a făcut un salt de 15 miliarde de lire față de anul trecut, el depășind astfel în clasament, printre alții, nume faimoase precum magnatul oțelului Lakshmi Mittal, sau cei doi miliardari ruși Alisher Usmanov și Roman Abramovici.

Duminicalul londonez plasează Statele Unite în fruntea numărului de miliardari în lire sterline cu 442, urmată de China cu 309 și Regatul Unit cu 145.

În schimb, Londra este în fruntea clasamentului orașelor cu miliardari cu 93, urmată de New York cu 66 și San Francisco cu 64. 

Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ